Statele Unite au anunţat că intenţionează să retragă trupele din Afganistan pe 11 septembrie 2021. În Afganistan sunt aproximativ 2.500 de militari americani. De asemenea, în Afganistan sunt aproximativ 7.000 de militari din alte ţări membre NATO în afară de SUA, inclusiv din România, precum şi din Australia, Noua Zeelandă şi Georgia.
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat miercuri, la Bruxelles, că trupele din Afganistan vor fi retrase în mod coordonat. „Mă aflu aici pentru a colabora strâns cu aliaţii, cu secretarul general NATO, pe principiul stabilit încă de la început: am venit împreună, ne-am adaptat împreună şi ne retragem împreună”, a declarat Antony Blinken, conform agenţiei Reuters, la sediul NATO din Bruxelles.
„Vom colabora strâns în lunile care urmează pentru o retragere în siguranţă, deliberată şi coordonată a forţelor noastre din Afganistan”, a afirmat Antony Blinken, alături de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Discuțiile privind retragerea vor avea loc miercuri
Miniştrii de Externe şi ai Apărării din cadrul statelor membre NATO vor discuta miercuri după-amiază despre planificarea retragerii militarilor din Afganistan.
Statele Unite au intervenit militar în Afganistan la sfârşitul anului 2001, imediat după atentatele din 11 septembrie, pentru înlăturarea regimului taliban, care colabora cu reţeaua teroristă Al-Qaida.
„Trebuie să încheiem capitolul acestui război de 20 de ani”, a declarat marţi seară un oficial de la Washington.
Conflictul din Afganistan continuă, deşi Statele Unite au semnat un acord în 2020 cu Mişcarea talibanilor. Retragerea trupelor occidentale riscă să amplifice conflictul militar şi să genereze anarhie în Afganistan, dacă talibanii nu ajung rapid la un aord cu Administraţia de la Kabul.
„Cel mai bun posibil rezultat ar fi ca acest calendar de retragere să faciliteze şi să exercite presiuni asupra facţiunilor din Afganistan pentru ajungerea la o soluţie politică până în septembrrie, altfel există riscul unui sângeros război civil asemănător cu cel din Siria”, afirmă Tamim Asey, preşedintele executiv al Institutului pentru Studii de Război şi Pace de la Kabul, citat de BBC.