11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalNATO: E mai urgent ca oricând să se găsească o soluție politică...

NATO: E mai urgent ca oricând să se găsească o soluție politică pentru Afganistan

„Susţinem eforturile afganilor pentru a găsi o soluţie politică conflictului, ceea ce este mai urgent decât oricând”, a declarat pentru agenţia franceză de presă un responsabil NATO.

„Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte constant evoluţia situaţiei din Afganistan” după înaintarea fulgerătoare a talibanilor până la porţile Kabulului, a asigurat sursa citată.

„Noi ajutăm la menţinerea funcţionării aeroportului din Kabul cu scopul de a permite Afganistanului să rămână conectat la restul lumii. Ne menţinem de asemenea prezenţa diplomatică la Kabul.Securitatea personalului nostru este prioritatea noastră absolută şi ne adaptăm la evoluţia situaţiei”, a adăugat interlocutorul AFP.

Retragerea trupelor NATO din această ţară, în contextul retragerii trupelor americane anunţate de preşedintele Joe Biden, a oferit talibanilor posibilitatea de a-şi accelera revenirea la putere, notează AFP.

Gruparea islamistă radicală a asigurat că vrea să preia puterea printr-un „transfer paşnic” în zilele următoare.

La rândul lor, autorităţile afgane au confirmat că sunt în negocieri cu scopul de a evita o baie de sânge în capitală şi a preda puterea unui „guvern de tranziţie”.

SUA şi Regatul Unit au desfăşurat mai multe mii de soldaţi pentru a ajuta la evacuarea personalului lor diplomatic şi a afganilor care au lucrat pentru ei şi care se tem de posibile represalii.

Între timp, preşedintele afgan Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul, a anunţat duminică un înalt responsabil din Ministerul afgan de Interne, citat de Reuters. Invitat să comenteze, biroul preşedintelui a declarat că „nu poate spune nimic pentru moment despre mişcările lui Ashraf Ghani din motive de securitate”.

În schimb, liderul turc Recep Tayyip Erdogan susține că țara sa va lucra cu Pakistanul la o stabilizare a situaţiei în Afganistan cu scopul de a împiedica un aflux de refugiaţi provenind din această ţară aflată în război.

Turcia se confruntă cu un val crescând de migranţi afgani care vin prin Iran. ”Vom continua să facem eforturi pentru a permite revenirea la stabilitate în regiune, începând cu Afganistanul”, a declarat Erdogan. „Pentru aceasta, vom continua şi ne vom aprofunda cooperarea cu Pakistanul”, ţară vecină Afganistanului şi actor-cheie în această ţară, a continuat Erdogan.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă