5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInternaționalMisterul din "Păsările" lui Hitchcock a fost dezlegat: De ce atacau păsările?

Misterul din „Păsările” lui Hitchcock a fost dezlegat: De ce atacau păsările?

Evenimentul bizar care l-a inspirat pe regizorul Alfred Hitchcock să creeze „Păsările” a fost explicat, în cele din urmă, relatează publicaţia USA Today, în ediţia electronică.

În 1961, Hitchcock a fost martorul unei întâmplări stranii: stoluri întregi de păsări au intrat pe geamurile caselor din Monterey. Cercetătorii au descoperit abia acum cauza comportamentului ciudat al păsărilor: au fost otrăvite, după ce au mâncat peşte toxic.

„Sunt destul de sigur că păsările au fost otrăvite”, a explicat un expert în mediu de la Universitatea Louisiana, din Baton Rouge, care a condus cercetarea .

Cercetătorii au lansat această ipoteză, după ce au studiat rapoartele din anii ’60 despre conţinutul stomacului broaştelor ţestoase şi pescăruşilor. Trei sferturi din planctonul mâncat de păsări conţinea urme ale unei alge toxice, care ataca creierul şi producea moartea. Simptomele otrăvirii erau: dezorientare, imposibilitate de a-şi controla mişcările, şi, în cele din urmă, moarte.

Cercetătorii cred că algele au devenit otrăvitoare după ce au fost infestate cu reziduurile din fosele septice, apărute în California, în anii ’60, în majoritatea gospodăriilor.

În 1961, ofiţerul de poliţie Ed Cunningham s-a trezit că este atacat de păsări, care se prăbuşeau peste parbrizul maşini lui. „Erau păsări mari şi, cât a durat totul, am stat în maşină, mi-a fost teamă  să ies, că m-ar putea lăsa inconştient”, şi-a amintit bărbatul, potrivit publicaţiei Daily Mail.

 

 

Titlul filmului „Păsările” a fost inspirat de povestirea omonimă a lui Daphne de Maurier, scrisă în 1952, însă Hitchcock a povestit mereu că, la baza filmului, au stat şi ziarele din acea perioadă, care relatau întâmplările stranii cu păsările din California. „Păsările” a fost cel de-al 49-lea film realizat de maestrul suspansului. În film, nu se explică niciodată care a fost motivul pentru care păsările au atacat oamenii şi casele lor.

Totuşi, un profesor de geografie de la Universitatea din Arizona a explicat, pentru USA Today, că evenimentul din 1961 nu este singular. În iulie 1896, raţele sălbatice, ciocănitorile şi păsările-pisici s-au prăbuşit pe străzi. În septembrie 1948, în New York, sute de feluri diferite de păsări au murit strivite de pereţii Empire State Building. Nici unul din aceste fenomene nu şi-au găsit, până în prezent, explicaţia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă