Mike Pompeo acuză faptul că Beijingul continuă să ascundă date despre noul coronavirus

Secretarul de stat al SUA îndeamnă Beijingul să ofere "acces nerestricționat la probe de virus, la înregistrările de laborator și la personal, martori și alarme pentru a asigura acuratețea raportului final al OMS".

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

16.01.2021 - 13:32

China continuă să rețină informațiile necesare pentru combaterea noului coronavirus. Această declarație este conținută într-un comunicat publicat vineri seară de secretarul de stat american Michael Pompeo.

Documentul a fost distribuit în legătură cu sosirea în China joi a unei misiuni de experți de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acest grup științific internațional include 13 specialiști. Sarcina lor principală este de a studia originea noului coronavirus.

"Pandemia COVID-19 ar fi putut fi evitată", a spus șeful Biroului de Externe al SUA. Din punctul său de vedere, „orice țară responsabilă ar invita inspectori mondiali ai sănătății” în cazul unui focar similar „în câteva zile”. În același timp, textul declarației lui Pompeo se referă la invitația experților „la Wuhan” - în acest oraș, așa cum se crede în mod obișnuit, a început pandemia actuală, deși înainte, textul se referă la orice țară și nu în mod specific la RPC. Între timp, autoritățile chineze „au refuzat oferte de asistență” din exterior, a spus diplomatul. După cum afirmă el, „Beijingul continuă să păstreze informațiile vitale pe care oamenii de știință trebuie să le protejeze lumea de acest virus mortal și de următorul”.

În acest sens, Pompeo solicită Beijingului să asigure „accesul nerestricționat la probe de virus, la documentația de laborator și la personal, martori și alarme pentru a asigura acuratețea raportului final al OMS”. Guvernul chinez ar trebui să ofere „o relatare completă și aprofundată a ceea ce s-a întâmplat la Wuhan”, este convins secretarul de stat al SUA. În opinia sa, apariția unei noi pandemii originare din China este „doar o chestiune de timp”.

La începutul lunii ianuarie, Ministerul chinez de Externe a numit versiunea exprimată anterior de fostul asistent adjunct al președintelui securității naționale, Matthew Pottinger, conform căreia cauza pandemiei a fost scurgerea coronavirusului SARS-COV-2 dintr-un laborator din Wuhan.

 
 

Citește totul despre:

#china #covid #popmpeo

Comentarii