16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie : Șomajul este în creștere

Marea Britanie : Șomajul este în creștere

Piața forței de muncă din Marea Britanie începuse să se stabilizeze până la sfârșitul anului 2020, dar șomajul a crescut și o recuperare anterioară a angajărilor a încetinit, pe măsură ce creșterea infecțiilor cu Covid-19 a suspendat redeschiderea. Cea mai mare scădere a fost în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
 
Rata șomajului a crescut la 5,1% în cele trei luni până în decembrie, o creștere de 0,4 puncte procentuale față de trimestrul anterior și în conformitate cu așteptările, au arătat marți statistici oficiale. Rata de ocupare de 75 la sută a fost cu 1,5 puncte procentuale mai mică decât cu un an mai devreme.
 
Cu toate acestea, au existat și unele semne de îmbunătățire. Numărul de salariați a crescut în ianuarie pentru a doua lună consecutivă, rata concedierilor a încetinit, numărul locurilor de muncă vacante a continuat să crească, deși mai lent, iar Oficiul pentru Statistică Națională a declarat că salariul crește în termeni reali în toate sectoarele încă de la sfârșitul anului 2020.
 
„Închiderea din ianuarie a avut doar un efect redus asupra ocupării forței de muncă, întrucât firmele s-au adaptat, iar schema„ furlough ” (șomaj tehnic) a menținut oamenii la locul lor de muncă”, a spus Nye Cominetti, economist senior la Resolution Foundation, scrie Financial Times.
 
Economiștii, grupurile de afaceri și sindicatele au declarat că cifrele subliniază necesitatea extinderii sprijinului guvernamental după ce redeschiderea economiei a început să reducă riscul unei creșteri suplimentare a pierderilor de locuri de muncă.
 
„Guvernul va trebui să ofere ajutor continuu. . . Bugetul de săptămâna viitoare trebuie să ofere o punte pentru ca întreprinderile să înceapă procesul de redimensionare și angajare ”, a declarat Tej Parikh, economist-șef la Institutul Directorilor.
 
„Pe tot parcursul crizei, accentul meu a fost să fac tot ce putem pentru a proteja locurile de muncă și mijloacele de trai”, a declarat cancelarul Rishi Sunak ca răspuns la date, adăugând că va stabili măsuri de sprijinire a locurilor de muncă pe parcursul restului pandemiei și recuperării, în bugetul său din 3 martie.
 
Se așteaptă să utilizeze bugetul pentru a extinde schema guvernamentală până în iunie, care în prezent va expira în aprilie, potrivit FT.
 
În ciuda semnelor provizorii de îmbunătățire, daunele aduse pieței forței de muncă în ultimul an rămân uriașe, iar rata șomajului principal nu reflectă adevărata amploare a scăderii de pe piața muncii.
 
Datele privind salariile în timp real colectate de HM Revenue & Customs sugerează că, în ciuda creșterilor mici în ultimele două luni, există 726.000 de locuri de muncă mai puține în Marea Britanie decât în ​​februarie anul trecut înainte de pandemie, o scădere de 2,5%. Majoritatea acestor pierderi de locuri de muncă – 425.000 – au fost în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
 
Tony Wilson, directorul Institutului pentru Studii privind Ocuparea Forței de Muncă, a declarat că există deja mai mulți tineri aflați în șomaj pe termen lung decât ar putea fi ajutați prin schema guvernamentală Kickstart sau prin subvenții, adăugând că cifrele ar trebui să „dea cancelarului o pauză de gândire în timp ce depune ultimele amendamente la buget ”.
 
Milioane mai multe de persoane au petrecut perioade lungi în afara locului de muncă pe parcursul ultimului an, pierzând abilități și experiență. Jonathan Athow, statisticianul național adjunct al ONS, a declarat că cele mai recente dovezi ale sondajului sugerează că 6,4 milioane de persoane au fost trimise în șomaj tehnic la începutul lunii februarie.
 
În plus, peste 300.000 de persoane au declarat în decembrie că nu mai sunt la serviciu din cauza pandemiei și că nu primesc nicio plată.
 
Hannah Audino, economist la PwC, a menționat că și rata subocupării forței de muncă a continuat să crească, aproape o zecime din forța de muncă dorind acum să lucreze ore mai lungi.
 
Activitatea de angajare – care s-a îmbunătățit încă din vară – a început, de asemenea, să încetinească la începutul anului, deoarece blocajele reînnoite au lovit industria ospitalității, a spus ONS. Numărul locurilor de muncă vacante în cele trei luni până în ianuarie a fost cu 26% sub nivelul pre-pandemic.
 
Rămân mari incertitudini cu privire la măsura în care statisticile privind forța de muncă ar fi putut fi distorsionate de un exod de lucrători migranți a căror scară nu poate fi încă măsurată.
 
Jonathan Portes, profesor la King’s College din Londra, a declarat că cifrele sugerează că aproape toată scăderea publicată a ocupării forței de muncă ar putea fi cauzată de o scădere cu 800.000 a numărului de lucrători care nu sunt născuți în Marea Britanie.
 
Statisticienii ONS cred că este puțin probabil să fie adevărat și că orice exod a fost mai puțin alarmant. Ei au spus că există „îngrijorări legitime” cu privire la date, deoarece acestea se bazează pe măsurători ale populației care precedă pandemia și a existat, de asemenea, o scădere a ratei de răspuns la sondajul lor privind forța de muncă care ar putea distorsiona amestecul de persoane pe care le cuprinde.
 
Cu toate acestea, ei susțin că măsura principală a ratei ocupării forței de muncă rămâne fiabilă, chiar dacă măsura nivelului acesteia a fost distorsionată.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă