13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMAREA BRITANIE Scurgerile de mesaje ale premierului Britanic

MAREA BRITANIE Scurgerile de mesaje ale premierului Britanic

Fostul asistent din nr. 10, cere o anchetă parlamentară urgentă cu privire la răspunsul la pandemie al guvernului Johnson. În recentele sale postări de pe blog pare să-i critice pe miniștri pentru că nu au introdus interdicții de călătorie timp de mai bine de nouă luni de la depistarea virusului în Marea Britanie. El a scris pe Twitter că aceasta este o „problemă foarte importantă, care era de învățat din dezastru”, ca răspuns la un tweet care a arătat cum s-a izolat Vietnamul și și-a limitat numărul de morți la doar 35.
 
Numărul 10 se teme că Dom (Dominic Cummings ) nu are nimic de pierdut și are suficient „kompromat” pe Johnson pentru a-l destabiliza. „Dominic are copii la tot și știe unde sunt îngropați toți morții”, a spus un aliat al lui Cummings. „L-a determinat cu greu pe primul-ministru să declanșeze mai devreme  carantina în toamnă și are o mulțime de dovezi care arată că decizia sa de întârziere a dus la consecințe devastatoare”.
 
Numărul deceselor din al doilea val l-a depășit pe primul. Totalul este acum mai mare de 127.000.
Nr. 10 este pregătit pentru atac spunând că al doilea val s-a accelerat atunci când noua variantă a fost descoperită abia în decembrie.
 
Downing Street se teme, de asemenea, că Dominic Cummings ar putea expune detalii jenante despre legăturile lui Johnson cu liderii controversați, precum Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, și poate chiar să dezvăluie detalii intime despre viața primului ministru cu logodnica sa, Carrie Symonds.
 
Cummings a intrat în război cu numărul 10 săptămâna trecută, vineri, când a publicat o postare pe blog de 1.000 de cuvinte ca răspuns la acuzațiile că ar fi divulgat detalii despre al doilea blocaj înainte de a fi fost anunțat și la acuzația că el ar fi făcut publice textele prim-ministrului din 2020 cu omul de afaceri James Dyson.

Potrivit prietenilor, Cummings „a devenit nuclear” din cauza temerilor că numărul 10 a încercat să-l învinovățească pentru scurgeri, lăsându-l expus unei potențiale investigații a poliției.

Postarea explozivă care a pus sub semnul întrebării integritatea și competența lui Johnson, a venit după o lună dominată de acuzații asupra Conservatorilor. Cummings a mai susținut că Johnson a încercat să finanțeze în secret renovări în valoare de 58.000 de lire sterline la apartamentul din Downing Street pe care îl împarte cu Symonds.

Tot vineri, premierul a anunțat că a rambursat personal 58.000 de lire sterline pentru costurile de renovare.

În aceeași zi, consilierul său Lord Udny-Lister și-a dat demisia în mod neașteptat. Peer-ul conservator, de 71 de ani, cel mai vechi asistent al lui Johnson, a rămas pe ștatul de plată a doi dezvoltatori imobiliari de-a lungul timpului său petrecu și în nr. 10.

Cummings a susținut că Johnson a încercat să închidă o anchetă privind scurgerile despre carantină după ce a aflat că ar putea să-l implice pe Henry Newman, un prieten al logodnicei sale. Aliații lui Newman au respins sugestia lui Cummings că ar fi vinovat. Aceștia au adăugat că ancheta a continuat de când Cummings a părăsit guvernul și i-a respins afirmația că el și Lee Cain, fostul director de comunicare nr. 10, au fost exonerați.

Un oficial guvernamental a spus: „Ancheta este încă activă și ar fi greșit să credem că am găsit un individ sau, de altfel, am exonerat complet pe oricine”.

Cummings va da măturie pe 26 mai pentru investigația comună a comitetelor selectate de sănătate și știință cu privire la modul în care guvernul tratează pandemia Covid.

Decizia lui Johnson de a da vina pe Cummings a fost rezultatul unor luni de frustrare în urma unei serii de scurgeri de mesaje în presa main stream din Marea Britanie.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Polonia va trimite trupe militare la Jocurile Olimpice de la Paris

Ministrul polonez al apărării a anunțat joi că țara sa va trimite întăriri militare, potrivit flashscore.ro. "Forțele armate poloneze se vor alătura coaliției internaționale...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă