15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalManifestaţii în Kosovo, Bosnia şi Croaţia cu privire la persoanele dispărute în...

Manifestaţii în Kosovo, Bosnia şi Croaţia cu privire la persoanele dispărute în războiele Iugoslave

Bajram Cerkini de la Centrul de resurse pentru persoane dispărute, cu sediul în Pristina, a declarat că “rănile acestor localnici nu pot fi vindecate”, a anunţat site-ul de ştiri Koha Ditore.

“Organizaţiile internaţionale spun întotdeauna – soluţia este în Serbia”, a declarat el, referindu-se la solicitările acestor organizaţii pentru ca Serbia să-şi intensifice eforturile. “Trebuie să determinăm Serbia să ne spună”, a afirmat el.

Majoritatea albaneză din fosta provincie sârbă a organizat o mişcare de revoltă pentru independenţă în 1998, declanşând un răspuns ferm din partea forţelor Belgradului, care a atras în cele din urmă acţiunea Occidentului. O campanie de bombardamente a NATO asupra Serbiei a obligat Belgradul să se retragă în 1999. Deşi au trecut 20 de ani, 1.653 de persoane sunt încă date dispărute – majoritatea albanezi, dar şi sârbi. Relaţiile nu tocmai bune dintre Serbia şi Kosovo îngreunează căutările.

Proteste similare au avut loc vineri în Bosnia şi Croaţia, ambele state fiind nevoie să lupte pentru independenţă faţă de fosta Iugoslavie.

Republica Federală Socialistă Iugoslavia s-a dezintegrat după zece ani de războaie în care 130.000 de persoane au fost ucise şi milioane au fost strămutate. Conflictele au lăsat răni adânci care continuă să împiedice reconcilierea şi normalizarea relaţiilor în regiune. Soarta a circa 10.000 de persoane dispărute, majoritatea în Croaţia, Bosnia şi Kosovo, rămâne în continuare nesoluţionată.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă