28.8 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăInternaționalMai mulți tigri și un urs au fost salvați de la o...

Mai mulți tigri și un urs au fost salvați de la o grădina zoologică închisă din Thailanda

Trei tigri și un urs negru asiatic mare au fost ultimele animale care au fost salvate de o organizație caritabilă de la Grădina Zoologică din Phuket, Thailanda, marți (7 iunie).

Unitatea, care a întâmpinat o serie de probleme înainte de pandemia de COVID-19, potrivit presei locale, a fost forțată să-și închidă porțile la sfârșitul anului trecut, prăbușindu-se din cauza presiunilor financiare, conform Reuters.

Fundația Wildlife Friends Thailand (WFFT), care a salvat animalele din grădina zoologică, a declarat că, împreună, 11 tigri și doi urși au fost mutați de acolo de mai multe luni. Animalele sunt duse la un centru de salvare a animalelor sălbatice al WFFT, din centrul provinciei Petchaburi.

Aceste animale, trei tigri și un urs, de la grădina zoologică din Phuket, Thailanda vor fi duse în centre mari cu mediu natural

„Vor fi reabilitate în incinte mai mari, mai mult mediu natural, o mai bună îngrijire a bunăstării animalelor”, a spus Edwin Wiek, fondatorul WFFT.

„Nu se pot întoarce în sălbăticie, sunt prea bătrâni, iar tigrii (întoarcerea) înapoi în sălbăticie este aproape imposibil”, a spus el.

Cum au pus în pericol desenele Disney viața animalelor exotice

Alegerea animalelor sălbatice – precum pești, țestoase sau bufnițe – ca personaje principale în filme de animație poate avea consecințe grave pentru diverse specii din sălbăticie. Avertismentul vine de la specialiștii britanici, în contextul lansării noului desen animat “Găsește-o pe Dory”, ce are ca protagonist un chirurg regal, pește al cărui proces de capturare poate duce la distrugerea mai multor habitate naturale, scrie publicația britanică The Independent.

Adesea, copiii care se atașează de personajele lor favorite din desene animate sau filme Disney își roagă părinții să le cumpere un astfel de animal de companie, fără să conștientizeze consecințele capturării lor asupra biodiversității.

În anul 1990, după lansarea filmului ”Țestoasele mutante ninja”, nu puțini au fost părinții care și-au surprins copiii cu țestoase ca noi companioni. La scurt timp, însă, numeroase lacuri și râuri din Marea Britanie erau pline de țestoase abandonate ce crescuseră mult peste așteptările stăpânilor lor, care nu aveau nici cea mai mică idee despre specia cumpărată sau cum trebuie îngrijită.

O soartă asemănătoare a avut-o și simpaticul pește clovn, personajul principal din “Găsește-l pe Nemo”. În 2003, după lansare, filmul a creat o adevărată frenezie în rândul celor mici care își doreau să aibă un Nemo în acvariul de acasă.

Astfel, specia a dispărut complet din Filipine, părți din Thailanda și Sri Lanka, din cauza capturării iresponsabile și a vânzărilor masive. Totodată, metodele ilegale de prindere a peștilor clovn au distrus rezervații de corali, fapt ce a afectat numeroase tipuri de pești exotici care trăiau acolo.

Chiar și astăzi, la 10 ani de la lansarea filmului de animație, un milion de pești clovn sunt prinși anual din habitatul lor natural pentru a fi vânduți. Astfel, specia se confruntă cu o a treia modalitate de extincție, pe lângă poluare și încălzirea globală.

Din aceasta cauză, biologii și experții în conservare și biodiversitate se tem ca filmul “Găsește-o pe Dory” va duce la dispariția speciei de pește chirurg regal.

Spre deosebire de pestele clovn, specia chirurg regal nu se poate înmulți în captivitate, astfel că fiecare Dory va trebui sa fie pescuită direct din ocean, prin metode dăunătoare pentru viața subacvatică. De asemenea, micul pește are nevoie de un acvariu foarte spațios pentru a supraviețui, fiind dificil de întreținut.

Dr Judith Lock, de la Centrul de Științe Biologice al Universității Southampton, a punctat, într-un interviu pentru publicația The Independent, că interesul față de speciile de pești precum Nemo și Dory poate fi direcționat către protejarea lor și apărarea vieții marine.

Astfel, ca să protejeze specia chirurg regal, Disney colaborează cu Asociația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din America, în încercarea de a educa persoanele care își doresc să cumpere pești exotici.

Și Scott Wilson, de la Grădina Zoologică Chester, din Marea Britanie, a conchis, pentru The Independent, că părinții ar trebui să își încurajeze copiii să își aleagă câini, pisici și iepuri ca animale de companie și să le explice de ce animalele sălbatice trebuie să rămână în mediul lor natural.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

VIDEO. Julian Assange a fost eliberat

"Julian Assange este liber", părăsind Marea Britanie şi închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra unde a fost încarcerat timp de cinci ani, a...

Itinerariu de 2 săptămâni în Thailanda: descoperă cele mai iconice destinații

Plănuiești o vacanță de 2 săptămâni în Thailanda? Acest itinerariu te va ajuta să descoperi cele mai iconice destinații și să faci cât mai...

Schimbări în Conducerea Lidl România

Schimbări în Conducerea Lidl România: Marco Giudici preia o funcție de conducere în Grupul Lidl, iar rolul lui este preluat de José Alberto Chueca...
Ultima oră
Pe aceeași temă