1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaMacron și Scholz i-au cerut lui Putin să aibă „ negocieri serioase”...

Macron și Scholz i-au cerut lui Putin să aibă „ negocieri serioase” cu Zelenski

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au avut o nouă discuție telefonică cu Vladimir Putin, iar conform guvernului de la Berlin, cei doi i-au cerut liderului de la Kremlin să poarte „negocieri directe serioase” cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează Agerpres.

Convorbirea care a durat aproximativ 80 de minute a fost organizată la inițiativa celor doi lideri occidentali și a avut ca scop analizare războiului din Ucraina și modalităților prin care acest conflict poate înceta. În plus, după cum arată comunicatul de presă, Macron și Scholz i-au cerut lui Putin să ia măsuri pentru îmbunătățirea situației civililor din zonele în care se poartă lupte.

Macron și Scholz „au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii”.

Sursele citate de presa franceză susțin că Emmanuel Macron și Olaf Scholz i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să îi elibereze pe cei 2.500 de ucraineni care au luptat în uzina Azovstal și care, în prezent, sunt prizonieri de război, potrivit observatornews.ro.

Macron și Scholz au insistat recent pe lângă Putin pentru „negocieri serioase” ce să pună capăt conflictului din Ucraina

În timpul acestei discuții telefonice, cei trei lideri au discutat și despre „situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus”. Trebuie precizat că comunicatul de presă precizează că „preşedintele Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.

Vladimir Putin le-ar fi promis celor doi lideri europeni că forțele sale din Marea Neagră nu vor profita „de deschiderea centurii de mine instalate pentru a proteja porturile ucrainene, spre a permite exporturile de cereale cu nave, pentru a purta acţiuni ofensive”.

Dată fiind situația actuală, în care seceta din anumite zone de pe glob și limitarea exporturilor de cereale din Ucraina și Rusia pun bazele unei crize alimentare mondiale, cei trei au ajuns la concluzia că Organizația Națiunilor Unite ar trebui să joace un rol central pentru menținerea schimburilor economice de pe această piață.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă