14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaMacron și Scholz i-au cerut lui Putin să aibă „ negocieri serioase”...

Macron și Scholz i-au cerut lui Putin să aibă „ negocieri serioase” cu Zelenski

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au avut o nouă discuție telefonică cu Vladimir Putin, iar conform guvernului de la Berlin, cei doi i-au cerut liderului de la Kremlin să poarte “negocieri directe serioase” cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează Agerpres.

Convorbirea care a durat aproximativ 80 de minute a fost organizată la inițiativa celor doi lideri occidentali și a avut ca scop analizare războiului din Ucraina și modalităților prin care acest conflict poate înceta. În plus, după cum arată comunicatul de presă, Macron și Scholz i-au cerut lui Putin să ia măsuri pentru îmbunătățirea situației civililor din zonele în care se poartă lupte.

Macron și Scholz “au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii”.

Sursele citate de presa franceză susțin că Emmanuel Macron și Olaf Scholz i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să îi elibereze pe cei 2.500 de ucraineni care au luptat în uzina Azovstal și care, în prezent, sunt prizonieri de război, potrivit observatornews.ro.

Macron și Scholz au insistat recent pe lângă Putin pentru „negocieri serioase” ce să pună capăt conflictului din Ucraina

În timpul acestei discuții telefonice, cei trei lideri au discutat și despre “situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus”. Trebuie precizat că comunicatul de presă precizează că “preşedintele Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.

Vladimir Putin le-ar fi promis celor doi lideri europeni că forțele sale din Marea Neagră nu vor profita “de deschiderea centurii de mine instalate pentru a proteja porturile ucrainene, spre a permite exporturile de cereale cu nave, pentru a purta acţiuni ofensive”.

Dată fiind situația actuală, în care seceta din anumite zone de pe glob și limitarea exporturilor de cereale din Ucraina și Rusia pun bazele unei crize alimentare mondiale, cei trei au ajuns la concluzia că Organizația Națiunilor Unite ar trebui să joace un rol central pentru menținerea schimburilor economice de pe această piață.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...

Shell Team Aviation, înșelăciunea continuă, reacții în lanț!

Investigația jurnalistică demarată de Ziarul Puterea,  intitulată ”Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală”(https://www.puterea.ro/scandal-in-industria-aviatica-shell-team-aviation-acuzata-de-inselaciune-si-evaziune-fiscala/), publicată la data...

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...
Ultima oră
Pe aceeași temă