LIVE VIDEO UPDATE: Violențele au escaladat în Paris, la protestul “Vestelor galbene”

Zeci de persoane au fost reţinute sâmbătă, în centrul Parisului, în cursul protestelor violente faţă de preţurile mari la carburanţi, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate citate de publicaţiile Le Figaro şi Le Monde.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 01.12.2018 - 22:04

UPDATE: Poliţia franceză antirevoltă s-a luptat pur şi simplu sâmbătă cu protestatarii aşa-numiţi "Vestele galbene" pe străzile din Paris, în al treilea weekend de proteste împotriva costului ridicat al vieţii care reprezintă una dintre cele mai grave provocări pentru preşedinţia lui Emmanuel Macron, relatează Reuters.

La Paris, poliţia a anunţat că a arestat peste 265 de persoane, în timp ce aproape 100 au fost rănite după ce protestatarii au aruncat cu proiectile în poliţişti, au incendiat maşini şi au spart vitrinele magazinelor. În anumite zone, grupuri de bărbaţi mascaţi umblau liberi, spărgând geamurile unei dube a poliţiei cu bare de metal şi dând foc la cauciucuri.

Mii de persoane au participat, sâmbătă, la un nou miting al mişcării "Vestele Galbene", pe Bulevardul Champs-Élysées din Paris.

Unii manifestanţi au atacat cu pietre forţele de ordine, care au ripostat cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene. Zeci de persoane au fost reţinute de forţele de ordine.

Au fost reţinute cel puţin 39 de persoane, a confirmat ministrul francez de Interne, Christophe Castaner.

Guvernul Édouard Philippe a transmis că este "deschis dialogului". "Suntem deschişi dialogului cu cei care sunt pregătiţi în mod sincer pentru acest dialog", a declarat Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Paris.

Mişcarea "Vestelor Galbene" denunţă preţurile mari la carburanţi, generate de accize, şi nivelul de trai din Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron a adoptat un ton conciliant, dar a refuzat să renunţe la introducerea unei taxe suplimentare pe carburanţi, prevăzută în strategia privind viitorul energetic. Macron a subliniat că Administraţia de la Paris nu va ceda în faţa violenţelor, subliniind că va aplica un plan care prevede închiderea tuturor termocentralelor pe bază de cărbune şi a unor centrale atomoelectrice până în anul 2022.

Comentarii