27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăCoronavirusLetonia este prima țară din UE care îi lasă pe angajatori să-și...

Letonia este prima țară din UE care îi lasă pe angajatori să-și concedieze angajații nevaccinați

Letonia a devenit prima țară din Uniunea Europeană care le permite angajatorilor să-și concedieze angajații nevaccinați. Parlamentul țării a adoptat joi legea în contextul în care țara se confruntă cu o explozie a cazurilor de Covid-19.

Angajații nevaccinați din Letonia pot fi concediați

Noua lege le dă voie angajatorilor să își concedieze direct angajații nevaccinați sau să îi transfere în regim de muncă la distanță. În prezent, aproximativ 61% din adulți sunt vaccinați cu schema completă. Totuși, rata rămâne mai scăzută decât cea europeană, care a atins pragul de 75%.

De asemenea, Letonia este și prima țară UE care a impus un nou lockdown sanitar. Noua lege le permite angajatorilor să suspende contractele de muncă și să nu-i mai plătească pe angajații care refuză să se vaccineze, notează Reuters. Totuși, aceștia le pot oferi varianta de a lucra de acasă. Ulterior, angajatorii îi pot da afară pe angajați după cele 3 luni de suspendare.

Legea va intra în vigoare de la data de 15 noiembrie. Aceasta nu va face excepție nici pentru persoanele care au fost infectate cu Covid-19. Până acum, doar angajații din domeniul medical, educațional sau din serviciile sociale au fost obligați să se vaccineze.

Letonia a declarat stare de urgenţă sanitară pentru trei luni din cauza creşterii bruşte a numărului de infectări. Este una dintre țările europene cu rata de vaccinare scăzută. Numărul zilnic al infectărilor a depăşit deja pragul de 1.000 în această ţară cu 1,9 milioane de locuitori.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Lotul lui Iordănescu pentru ultimele partide înainte de EURO

Selecţionerul Edward Iordănescu a anunţat un lot de 28 de jucători pentru meciurile amicale cu Bulgaria şi Liechtenstein, ultimele teste înaintea EURO 2024.Noutăţile lui...

Ministrul Tîlvăr refuză dezvăluirea detaliilor secrete

România este de 20 de ani membră NATO și armata ei încă e copleșită de tehnică sovietică.  Tehnica sovietică reprezintă 70% din înzestrarea Armatei...

Anunț despre starea de sănătate a lui Robert Fico. Cum se simte premierul Slovaciei

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este în uşoară ameliorare, a anunţat vineri spitalul unde este internat premierul, transmite AFP, care este...
Ultima oră
Pe aceeași temă