Cel mai recent nume adăugat pe lista celor afectați este cel al premierului canadian Justin Trudeau. Trudeau încearcă în prezent să-și conducă guvernul dintr-o izolare autoimpusă, după ce soția sa, Sophie Grégoire Trudeau, a fost confirmată ca fiind infectată cu coronavirus. Nu există încă indicia conform cărora Trudeau însuși ar putea avea virusul, însă premierul Canadian se alătură unei liste lungi de oficiali care s-au îndepărtat de la locurile de muncă din pricina coronavirusului, incluzând aici principalii parlamentari americani, un ministru britanic al sănătății, ministrul francez al culturii și președintele Parlamentului European.
„Primul ministru își va petrece ziua în ședințe, apeluri telefonice și întâlniri virtuale de la domiciliu, inclusiv vorbind cu alți lideri mondiali, dar și participând la discuțiile speciale ale comitetului de urgență”, a declarat joi biroul premierului Trudeau.
COVID-19 a determinat zeci de oficiali guvernamentali din întreaga lume – de la șefi de administrații locale și regionale la șefi de stat – să ia măsuri de precauție, după ce au constatat că au fost infectați sau au fost în contact cu persoane infectate, din pricina faptului că nu au gestionat optim distanțarea socială necesară pentru a nu se răspândi infecția.
În perioade de criză, se așteaptă ca politicienii să strângă în continuare, protocolar, multe mâini, și chiar să viziteze spitale unde sunt vulnerabili la a se îmbolnăvi. Specialiștii sunt de părere, totuși, că orice lider politic ar fi înțelept să găsească soluții pentru a-și continua activitatea într-un caz de auto-izolare sau carantină, în cazul celor deja infectați.
Cazul premierului canadian nu constituie un precedent. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, se autoizolează timp de două săptămâni ca precauție, după ce a fost plecat în Italia în weekendul trecut. Marți, el a prezidat o întâlnire a Uniunii Europene la Bruxelles prin videoconferință.
Președintele brazilian Jair Bolsonaro așteaptă în prezent rezultatele unui test de coronavirus, după ce secretarul său de presă, Fabio Wajngarten, a fost testat pozitiv cu COVID-19.
În SUA, nouă parlamentari americani – dintre care unii au avut un contact recent cu președintele Donald Trump – și-au luat măsuri pentru auto-carantină, după ce au intrat în contact cu o altă persoană infectată.
Guvernul Iranului a fost afectat în mod special de coronavirusvirus.
Fostul ministru iranian de externe și actualul consilier al Ayatollahului Ali Khamenei, dr. Ali Akbar Velayati, s-a testat pozitiv pentru coronavirus și se află în prezent în carantină la domiciliul său din Teheran, a declarat joi un spital din Capitala Iranului pentru agenția de știri semi-oficială ISNA din Iran. Un alt fost consilier al lui Khamenei a murit recent după ce a fost infectat.
La începutul acestei luni, oficialii iranieni au confirmat faptul că 23 de membri (sau 8%) din cei 290 de membri ai parlamentului Iranului s-au testat pozitiv ca fiind infectați cu coronavirus. Doi au murit și mai mulți vicepreședinți s-au dovedit a fi infectați de asemenea.
Suspiciuni și cazuri confirmate în Franța și Mongolia
Oficialii de rang înalt din Franța au mai raportat politicieni infectați, inclusiv mai mulți parlamentari francezi și ministrul Culturii din Franța, Franck Riester. Există îndoieli că Parlamentul se va reuni, în aceste condiții, pe 23 martie așa cum era planificat.
În Marea Britanie, adjunctul ministrului sănătății, Nadine Dorries, a raportat o testare pozitivă. Prim – ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, cel care a participat la o întâlnire cu Dorries cu mult timp înainte ca ea să se fi infectat, a declarant că nu prezintă simptome dar își va lua măsuri de precauție.
Și în Mongolia, președintele Khaltmaagiin Battulga și alți oficiali au fost deja puși în carantină timp de două săptămâni, după ce s-au întors dintr-o călătorie de o zi în China.