Zhang Zhan este în arest din luna mai și a fost condamnată la 4 ani închisoare.

Jurnalistă condamnată la 4 ani închisoare pentru că a vorbit de Covid-19 în Wuhan

Zhang Zhan, în vârstă de 37 ani, a fost judecată și condamnată la închisoare cu executare după ce a publicat o serie de informații despre criza sanitară generată în Wuhan, China, de apariția noului coronavirus.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 28.12.2020 - 09:47

Zhang Zhan a primit o pedeapsă de 4 ani închisoare fiind găsită vinovată de către autoritățile din China la aproape 7 luni de la arestarea sa, produsă în luna mai.

„Doamna Zhang crede că este persecutată pentru că și-a exercitat libertatea de exprimare. Ea a fost condamnată pentru provocarea unor neliniști, după cum a explicat instanța. Probabil vom face apel împotriva acestei condamnări.”, a anunțat Ren Quanniu, avocatul jurnalistei, citat de Reuters.

Zhang Zhan este fost avocat care locuia la Shanghai și care a ajuns la Wuhan, epicentrul pandemiei din provincia Hubei, pe 1 februarie.

Ea a postat scurte interviuri cu localnici pe YouTube, precum și comentarii și imagini de la un crematoriu, spitale și Institutul de virologie al orașului.

Arestată la mijlocul lunii mai, ea a intrat într-o grevă a foamei la sfârșitul lunii iunie, dar, potrivit avocatului ei, a fost hrănită cu forța. Starea ei de sănătate este îngrijorătoare: suferă în special de dureri de cap, amețeli, dureri de stomac și are tensiunea arterială scăzută.

Comentarii