25 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaJoe Biden, declarație despre Rusia și criza din Ucraina : „Nu vrem...

Joe Biden, declarație despre Rusia și criza din Ucraina : „Nu vrem o confruntare directă cu Rusia, dar vom răspunde puternic”

Preşedintele american Joe Biden va face marţi la ora 20:30 GMT (22:30 ora României) o declarație despre negocierile cu Rusia privind securitatea în Europa şi situaţia din Ucraina, după ce Moscova a anunţat o retragere parţială a trupelor pe care le-a dislocat în apropierea frontierei ucrainene, transmite AFP.

UPDATE, ora 22.30
A început discursul președintelui Joe Biden despre situația de la frontiera Rusiei cu Ucraina. Iată principalele declarații:

„De săptămâni întregi încercăm pe cale diplomatică să prevenim conflictul”.

„Am vorbit cu președintele Putin și i-am spus că suntem dispuși să continuăm diplomația la nivel înalt, să ajungem la o înțelegere în scris între Rusia, Statele Unite și națiunile europene. Președintele Putin a fost de acord ca echipele noastre să continue dialogul împreună cu partenerii și aliații noștri europeni”.

„Ieri, guvernul rus a propus public continuarea diplomației, iar eu am fost de acord.”

„Cred că sunt șanse reale pentru a rezolva această problemă”.

„Statele Unite a venit cu propuneri concrete pentru climatul de securitate din Europa. Am propus noi metode pentru controlul armelor, pentru transparență, pentru stabilitatea strategică”.

„Nu vom sacrifica principiile de bază. Țările au un drept la suveranitate și integritate teritorială, libertatea de a-și alege propriul drum și de a alege cu cine să se asocieze”.

Joe Biden, declarație despre Rusia și Ucraina: „O invazie rămâne o posibilitate serioasă”

„Cât timp există șansele unei rezoluții diplomatice care evită războiul și suferința umană ce ar urma, le vom urmări”.

„Ministrul Apărării din Rusia a spus că unele unități militare vor fi retrase de lângă graniță. Ar fi foarte bine dacă s-ar întâmpla asta. Dar, deocamdată, nu am văzut că unitățile armatei ruse se întorc în cazărmi. Analiștii noștri indică faptul că armata rusă rămâne în continuare pe poziții amenințătoare”.

„În prezent, în Rusia și Belarus sunt peste 150.000 de soldați aliniați în jurul granițelor Ucrainei”.

„O invazie rămâne o posibilitate serioasă. De aceea le-am cerut de mai multe ori americanilor din Ucraina să părăsească țara, să plece acum, cât timp încă se mai află în siguranță”.

„De aceea ne-am mutat temporar și ambasada de la Kiev la Lvov, în vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu Polonia”.

Joe Biden: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu”

„Am fost angajați în diplomație non-stop”.

„Ar trebui să dăm diplomației toate șansele posibile. SUA au pus pe masă propuneri concrete pentru stabilitate în Europa”.

„Nu vom sacrifica principiile de bază: popoarele au dreptul să-și aleagă singure viitorul”.

„Am fost transparenți în legătură cu planurile Rusiei, le-am făcut publice pentru ca toată lumea să știe”.

„SUA, NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Nu avem planuri de a amplasa rachete în Ucraina”.

„Ucraina nu este o amenințare pentru Rusia. Nici NATO, nici SUA nu au rachete în Ucraina. Nu avem planuri să le trimitem acolo”.

„Nu încercăm să destabilizăm Rusia”.

Joe Biden, mesaj pentru poprul rus: „Nu sunteți dușmanii noștri! Sunt sigur că nu vă doriți un război”

„Pentru poporul rus: sunt sigur că nu vă doriți un război sângeros împotriva Ucrainei, o țară și un popor cu care aveți legături adânci în istorie și de cultură”.

„Dacă Rusia atacă Ucraina va fi un război la rece, va fi un război fără cauză și fără motiv”.

„Spun aceste lucruri nu ca să provoc, ci ca să spun adevărul. Dacă Rusia invadează în zilele sau săptămânile viitoare, costul uman ar fi imens în Ucraina. La fel și costul strategic pentru Rusia”.

„Dacă Rusia atacă Ucraina, va fi condamnată la nivel internațional. Omenirea nu va uita că Rusia a ales să pornească acest război, să provoace moarte și distrugere fără sens”.

„Să atace Ucraina ar fi o rană pe care și-ar provoca-o singură”.

„SUA și NATO vor răspunde puternic. Azi, aliații noștri sunt mai determinați ca niciodată să apere libertatea și dreptul țărilor de a-și alege propriul viitor”.

Joe Biden amenință cu sancțiuni fără precedent

„Dacă Rusia începe războiul, suntem gata să impunem sancțiuni cum nu s-au mai văzut. Vom pune presiune pe instituțiile financiare”.

„Aceasta este viziunea noastră: o țară nu poate schimba granițele altei țări prin forță”.

„Împreună cu aliații noștri suntem pregătiți să aplicăm sancțiuni extrem de dure , pe care nu le-am luat atunci când Rusia a ocupat Crimeea, în 2014”.

„Vom pune presiune pe cele mai mari instituții financiare și industrii cheie. Aceste măsuri vor intra imediat în vigoare, odată ce Rusia va invada Ucraina”.

„Vor fi consecințe pe termen lung care vor periclita puterile Rusiei pe viitor”.

Nord Stream 2 nu va funcționa dacă Rusia invadează Ucraina”.

„Nu vom trimite soldați americani în Ucraina. De aceea, am furnizat Ucainei arme defensive și training. I-am ajutat să se apere singuri. I-am antrenat, le-am dat sfaturi și informații”.

„SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor membre NATO. Un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva tuturor țărilor. Angajamentul SUA față de aliații din NATO e sfânt”.

„Am trimis forțe adiționale pe flancul de est al NATO. Mulți dintre aliații noștri au promis să consolideze flancul de est al NATO. Vom continua să efectuăm exerciții militare împreună cu aliații noștri”.

Joe Biden, declarație despre Rusia și Ucraina: : „Vom răspunde cu toată puterea”

„Dacă Rusia invadează, vom face pași pentru a întări prezența noastră în NATO, să asigurăm aliații și să descurajăm alte agresiuni. Ca să fim siguri”.

„Dacă Rusia invadează, vor fi consecințe și aici, la noi acasă. Poporul american înțelege că apararea libertății și a democrației au un preț”.

„Le mulțumesc liderilor din Partidul Democrat și Partidul Republican pentru că lucrează împreună”.

„Ne coordonăm cu jucătorii din energie pentru a contracara efectele unor eventuale sancțiuni”.

„Dacă Rusia țintește americani în Ucraina, vom răspunde cu toată puterea”.

„Dacă Rusia invadează Ucraina, statele responsabile din toată lumea nu vor ezita să răspundă, iar Rusia va plăti un preț mare”.

„Dacă nu apărăm libertatea, cu siguranță vom plăti un preț mai mare mâine”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Joe Biden va susţine de la Casa Albă ”o scurtă declaraţie în care face bilanţul asupra Rusiei şi Ucrainei; el va repeta că Statele Unite rămân deschise schimburilor diplomatice la înalt nivel, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA, conform agerpres.ro.

Preşedintele american a avut marţi o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron. Cei doi șefi de stat au convenit asupra necesităţii ”verificării” retragerii parţiale a trupelor ruse de la frontiera ucraineană care, dacă va fi efectiv pusă în practică, ar fi un ”prim semnal încurajator”, potrivit Palatului Elysee.

Joe Biden declarație Rusia Ucraina/Președintele american ține un discurs
Joe Biden a declarat că este deschis dialogului și diplomației însă, dacă Rusia invadează Ucraina, va suporta consecințe foarte grave

Ce au vorbit la telefon Joe Biden și Emmanuel Macron

Joe Biden vine cu o declarație despre Rusia și criza din Ucraina, după ce Macron a susținut că Occidentul trebuie să fie perfect sincronizat în fața lui Putin.

Biden şi Macron au susţinut de asemenea că trebuie să ”rămână perfect coordonaţi” în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin.

Acesta din urmă şi-a exprimat şi el în acceaşi zi dorinţa de a continua dialogul cu Occidentul asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, printre care se numără încetarea extinderii NATO, mai ales către Ucraina, retragerea trupelor şi armamentelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997 şi controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Iranul a sechestrat un vas portughez în strâmtoarea Ormuz

Gărzile Revoluționare ale Iranului au sechestrat, sâmbătă, un portcontainer "cu legături" cu Israelul în Golf, a anunțat agenția oficială IRNA, la câteva zile după...

Hanami – sărbătoarea primăverii, în Grădina Japoneză din Herăstrău

A cincea ediţie a Festivalului Hanami - sărbătoarea primăverii are loc, astăzi, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din Capitală."Vă aşteptăm...

Tulcea: Nicolae Ciucă vrea dezvoltarea infrastructurii porturilor fluviale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii portuare fluviale, în contextul creşterii traficului în porturile de la Marea Neagră şi pe drumurile din Dobrogea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă