James Walsh şi-a redenumit formaţia din Waterface în Starsailor după un album al lui Tim Buckley din 1970. Membrii trupei Starsailor au lansat patru albume, între 2001 şi 2009, până când au decis să ia o pauză, iar Walsh a vrut să se implice în proiecte solo. Asta nu înseamnă că Starsailor nu s-a bucurat de succes în toţi aceşti ani.
Formaţia a fost în turneu cu nume mari ca Roger Waters de la Pink Floyd, The Killers şi Manic Street Preachers. Ronnie Wood de la Rolling Stones poate fi auzit cântând la chitară în piesa „All the Plans”, ce dă titlul albumului cu acelaşi nume al trupei Starsailor, lansat în 2009.
Nu se poate spune, însă, că trupa Oasis ar fi fost un mare admirator al celor de la Starsailor. În 2002, în presa britanică a izbucnit un conflict între James Walsh şi Noel Gallagher de la Oasis, alimentat apoi şi de fratele lui Noel, Liam. Cei trei au căzut la pace în 2004, la Festivalul Glastonbury.
James Walsh şi-a lansat primul material din cariera solo în 2010, EP-ul „Live At The Top Of The World”. Pentru album, Walsh s-a deplasat la Tromsø, un oraş din Norvegia, situat la 300 de kilometri depărtare de Cercul Polar, unde a colaborat cu orchestra de cameră din Tromsø.
Pe James Walsh veţi avea ocazia să-l vedeţi într-un concert acustic, în Bucureşti, la The Ark, pe 4 februarie.
Mai multe despre concertul de la Bucureşti, conflictul cu fraţii Gallagher şi zilele petrecute în Tromsø citiţi în interviul acordat în exclusivitate de James Walsh pentru romanialibera.ro.
Ce artişti te-au influenţat în carieră?
Jeff Buckley, foarte mult. De asemenea, la nivel muzical, Jackson Browne şi Paul Simon.
Cum a fost să lucrezi cu orchestra de cameră din Tromsø pentru albumul „Live At The Top Of The World”? Ştiu că nu este uşor pentru o orchestră să lucreze cu un cântăreţ de rock.
A fost o plăcere să lucrez cu orchestra. A fost o provocare pentru ei să lucreze cu nişte piese rock, iar pentru mine să lucrez cu un aranjament clasic. Cred că au oferit dramatism şi clasă pieselor.
Cum şi-au pus amprenta asupra pieselor tale zilele petrecute în Tromsø?
A fost foarte frig, e un loc impunător şi foarte frumos. Scandinavia îţi transmite un fel de melancolie care m-a inspirat mult.
Ai lucrat cu Suzanne Vega, Sacha Skarbek, ai fost în turneu cu Sheryl Crow. Cu cine ţi-ar plăcea să mai colaborezi?
Mi-ar plăcea foarte mult să colaborez cu Bruce Springsteen, dar şi cu producători ca Danger Mouse sau Jon Brion care ar da un sound diferit pieselor mele.
Acum nouă ani te-ai certat cu Noel Gallagher, despre ce a fost vorba?
Nimic important. Mi-a insultat trupa de mai multe ori în presă, aşa că l-am întrebat de ce a făcut-o. A negat acest lucru dar fratele său a făcut la fel într-o noapte. E de domeniul trecutului acum. Am o carieră solo, iar Noel înjură alte trupe acum.
Cum va fi concertul de la Bucureşti? De ce ai ales un show acustic?
Îmi place ideea de a distra mulţimea folosind doar o chitară. Trebuie să ai multă energie într-un astfel de concert. În schimb, atunci când ai o trupă în spate ea te poate susţine.
Lucrezi la un nou album?
Da, la un album solo. Vreau să mă desprind de sound-ul Starsailor, dar să păstrez în continuare piesele cu o reală încărcătură emoţională.
Ţi-ar plăcea să mai cânţi cu Starsailor?
Da, mi-aş dori să mai cânt cu trupa, dar numai la momentul potrivit. Dacă o să mă descurc bine în cariera solo, iar ceilalţi membri vor fi şi ei OK, atunci oamenii se vor întreba cum va suna un nou album Starsailor. Trebuie să se creeze puţină agitaţie în jurul unui nou album, altfel cântăm piesele vechi ca să ne putem plăti facturile.
Ce artişti ai ascultat în ultimul timp?
Ador noile albume ale lui Adele şi Rumer. Fetele astea au cele mai bune albume ale momentului! Asta ca să nu mai punem la socoteală şi noul album al trupei Arcade Fire. E genial.
Numeşte-mi cinci piese preferate.
Jackson Browne – „Late For The Sky”
Paul Simon – „Peace Like A River”
Elton John – „Tiny Dancer”
The Beatles – „Yesterday”
Bruce Springsteen – „Born To Run”