10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInternaționalIubitele de altadata

Iubitele de altadata

Sa fie din cauza scolii, din cauza singurelor tipuri de spectacol la care pot sa asiste ca spectatori? Cert e ca, de cele mai multe ori, cand actorii romani incearca sa fie cat mai firesti, rezultatul e dezastruos. Le iese uneori mai bine sa il imite pe Vraca, decat sa interpreteze personaje contemporane si relatii lipsite de dramatismul scriiturii clasice.

In aceasta situatie nu se afla si Vlad Zamfirescu, un maestru al firescului, al relatiilor complicate exprimate simplu: fara acea doza de „teatralitate” exacerbata, fara tipete si gesturi exagerate care se potrivesc in texte shakesperiene, dar total false in piese contemporane.

Acum ca latino-loverul si barbatul puternic in orice context nu mai sunt la moda, preferandu-se in schimb genul sensibil , Vlad Zamfirescu are mari sanse sa devina chiar un nou sex-simbol. Lasand gluma la o parte, e greu de imaginat cum ar fi aratat spectacolul „Niste fete” de la Buzau, cu un alt actor in rolul principal.

Autorul, Neil LaBute, deja un clasic desi nu a implinit nici macar 50 de ani, a devenit cunoscut si in Romania datorita spectacolelor Teatrului Fara Frontiere. „Bash” si „Forma lucrurilor” se joaca cu succes la Teatrul Act de vreo cinci ani. Vlad Zamfirescu e interpret in ambele si tot el este „responsabil” si pentru mo­n­tarea cu „Niste fete”. Prin intermediul asociatiei culturale pe care o conduce, Catharsis. Trebuie felicitata, insa, si conducerea Teatrului din Buzau care a acceptat aceasta propunere de spectacol. O propunere care ar putea sa ii aduca nu numai sali pline, ci si participari la festivaluri sau chiar ceva premii.

In „Niste fete”, un tanar se intalneste cu fostele sale iubite. E vorba de femeile pe care le-a dezamagit, pe cele pe care le-a parasit subit si fara explicatii. Aparent, el vrea sa „faca pace”, sa isi ceara scuze pentru prostiile sale. Insa intalnirile cu fostele iubite dezgroapa nemultumiri si frustrari uitate. Asa ca discutiile de lamurire nu se termina niciodata prea pasnic. Ele genereaza noi conflicte sau dorinta de razbunare din partea femeilor. Dar nici intentiile barbatului nu sunt prea ortodoxe. Devenit intre timp scriitor, barbatul, Guy („tip, baiat” in limba engleza), se foloseste  de povestile sale de dragoste ca material documentar pentru operele sale. Si acum el este, de fapt, intr-o calatorie de documentare.

Si daca pasajul anterior vi s-a parut alambicat, va asigur ca spectacolul nu este nici pe departe greu de inteles. Acum, ca toata Romania se plange ca „nu mai exista actorii de alta data”, veti avea surpriza, pe langa foarte buna prestatie a lui Vlad Zamfirescu, sa descoperiti si cateva actrite tinere la fel de bune: Diana Cavallioti, Cristina Florea, Andreea Vasile, Irina Velcescu. Lor li se adauga mai „exprimentata”, Catrinel Dumitrescu.

Verificati cand se mai joaca „Niste fete”, poate intr-un nou mini-turneu la Nottara, si va asigur ca o sa aveti parte de doua ore si jumatate foarte placute.

 

NISTE FETE
Durata: 2h 20min (fara pauza).
Regia: Cristi Juncu. Cu: Catrinel Dumitrescu, Irina Velcescu, Andreea Vasile, Diana Cavallioti, Cristina Florea si Vlad Zamfirescu.
Teatrul „George Ciprian” din Buzau 

Cele mai citite

Operațiunea „Fierul Vechi”: Poliția a confiscat 50 de tone de deșeuri în Neamț

Aproximativ 50 de tone de deșeuri periculoase și nepericuloase, rezultate din dezmembrarea ilegală a autovehiculelor, au fost confiscate de polițiștii din Neamț. Acțiunea a...

Coreea de Nord a trimis piloți în Rusia pentru a se alătura războiului său din Ucraina, relatează Newsweek

Coreea de Nord a trimis piloți care pot pilota avioane de război rusești pentru a se alătura războiului din Ucraina, a informat Newsweek pe...

Când are loc dezbaterea dintre Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo

Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), și Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care s-au clasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă