12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalUPDATE. Armistițiu între Hamas și Israel, după un atac israelian „pe scară...

UPDATE. Armistițiu între Hamas și Israel, după un atac israelian „pe scară largă”

UPDATE 11,00: Un purtător de cuvânt al Hamas a declarat că „eforturi ale ONU și Egiptului au dus la un acord cu privire la întoarcerea erei calmului între Israel și facțiunea palestiniană”, citeaza Reuters.

Armata israeliană nu a comentat cu privire la acest armistițiu (aproape niciodată nu o face), dar un purtător de cuvând IDF a spus că viața civilă se va întoarce la normal în Fâșia Gaza. 

Este a doua astfel de înțelegere într-o săptămână, după ce o situația similară a fost dezamorsată tot cu ajutorul ONU și al Egiptului vinerea trecută.

 

Patru palestienieni au murit, vineri, în urma unui atac la scară largă efectuat de armata israeliană. Tancuri și avioane de luptă au bombardat opt poziții Hamas din Fâșia Gaza, potrivit unor oficiali ai IDF, din cauza unui atac dur al militanților palestiniei asupra forțelor de ordine care păzesc granița dintre Israel și Gaza. În ultimele luni, frontiera dintre cele două părți a fost scena unor proteste intense ale palestienilor față de politicile statului Israel. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că „atacul de astăzi a fost unul sever, unul pe care nu-l putem tolera” și a adăugat că soldații Hamas au folosit grenade și printre ei se aflau și lunetiști.

Israelienii au avertizat că orice răspuns palestian la acest atac va determina o retaliere mult mai puternică. 

Potrivit unor surse palestiniene, citate de Reuters, din cele patru victime, trei au fost militanți Hamas, dar al patrulea era un civil. Cel puțin 120 de palestieni au fost răniți. 

Violențe de astăzi au generat o reacție dură din partea ONU, prin reprezentantul său în Orientul Mijlociu, Nicolai Mladenov, care a declarat, pe Twitter, că „toată lumea din Gaza trebuie să se îndepărteze de marginea prăpastiei. Nu săptămâna viitoare. Nu mâine. ACUM! Cei care vor să provoace palestinienii și israelienii la război nu pot izbândi.”

 

Baloanele incendiare, o sursă a conflictului

La baza asaltului israelian nu s-a aflat doar atacul Hamas menționat mai sus, ci și sfidarea protestatarilor de la frontieră care continuă să arunce cu baloane și zmee incendiare peste graniță, provocând incendii în culturile agricole israeliene din zonă. Potrivit Reuters, unul dintre liderii Hamas din Gaza, Khalil Al-Hayya, a spus că baloanele vor continua. „În fața amenințării zioniste, spunem că rezistența va continua și uneltele sale vor lua forme diferite, inclusiv cea de zmeu.”

În replică, Avigor Lieberman, ministrul israelian al Apărării, a susținut că țara sa încearcă să acționeze echilibrat și responsabil, dar că Hamas forțează o situație în care singurul răspuns va fi o campanie militară „largă” și ”dureroasă”. „Responsabilitatea va fi purtată de Hamas, dar îmi pare rău să spun că oamenii obișnuiți din Gaza vor plăti prețul.”

Hamas a transmis, tot vineri, că doi militari ai IDF, declarați morți în timpul războiului din 2014, sunt, de fapt, în viață, dar că vor fi eliberați numai în schimbul a 1000 de palestinieni aflați în închisorile israeliene.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă