25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA va sancţiona entităţile care colaborează pentru fabricarea de drone militare în...

SUA va sancţiona entităţile care colaborează pentru fabricarea de drone militare în Iran

Administraţia SUA de la Washington a avertizat, luni seara, că va sancționa statele sau companiile care colaborează cu producătorii de drone militare din Iran, pe fondul acuzațiilor Ucrainei privind bombardamente efectuate de Rusia cu aparate de zbor iraniene.

“Orice persoană care colaborează cu Iranul pentru dezvoltarea de drone sau rachete balistice sau care este implicată în transferul de armament din Iran spre Rusia trebuie să fie vigilentă. Statele Unite nu vor ezita să recurgă la sancţiuni sau să aplice măsuri împotriva celor responsabili de astfel de acţiuni”, a avertizat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit cotidianului Le Monde.

SUA va sancționa entitățile care cooperează pentru realizarea de drone militare cu producătorii din Iran, subiectul fiind abordat și la nivelul UE

Tema livrărilor de drone iraniene a fost abordată şi de miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene, reuniţi luni în Luxemburg, potrivit epicnews.ro.

“Unii miniştri au cerut aprofundarea rapoartelor privind dronele iraniene utilizate de Rusia. Ar putea fi o încălcare gravă a rezoluţiilor Naţiunilor Unite, iar Iranul ar putea fi expus sancţiunilor”, a declarat Catherine Colonna, ministrul francez de Externe.

Rusia ia drone de luptă de la Iran ce se dovedesc defecte

Rusia a început să primească drone de luptă trimise de Iran pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, însă multe dintre ele s-au dovedit deja a fi defecte, a transmis marţi Departamentul american al Apărării, potrivit AFP.

„Avioane de transport ruse au îmbarcat echipament de drone pe un aerodrom din Iran şi au zburat apoi din Iran spre Rusia timp de mai multe zile în august”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

Operaţiunea „face parte probabil din intenţiile Rusiei de a importa sute de drone iraniene de diverse tipuri”, a subliniat el.

„Informaţiile noastre ne indică faptul că dronele din acest transfer au arătat deja numeroase deficienţe”, a mai precizat generalul de brigadă, fără a aduce elemente suplimentare pentru a-şi susţine afirmaţia, relatează agerpres.ro.

Rusia ia drone din Iran ce s-au dovedit a fi defecte, industria rusă de apărare suferind de pe urma sancțiunilor occidentale

Forţele ruse, dar şi cele ucrainene au mobilizat şi pierdut numeroase drone de supraveghere şi de atac în cele şase luni de război.

În special din cauza sancţiunilor internaţionale decise împotriva Moscovei, industria rusă are dificultăţi în a-şi produce propriile drone, potrivit generalului Ryder, explicând de ce apelează Rusia la Iran pentru a importa drone de tip Mohajer-6 şi Shahed.

Dronele ar urma să fie folosite de forţele ruse în Ucraina pentru misiuni de atac aer-sol, de luptă electronică şi de ţintire pe câmpul de luptă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă