Steaguri Iran și UE, FOTO: Facebook

Iranul „închide ambasadele” cu UE. Care este motivul

Administraţia de la Teheran a anunţat, luni seară, suspendarea dialogului în domeniul drepturilor omului cu Uniunea Europeană, ca reacţie la sancţiunile anunţate de Bruxelles din cauza reprimării protestelor.

Share

Cătălin Șerban 0 comentarii

Actualizat: 13.04.2021 - 12:57

 "Iranul suspendă orice fel de dialog în domeniul drepturilor omului cu Uniunea Europeană şi cooperarea rezultată din acest dialog", a transmis Administraţia de la Teheran, conform Agenţiei France-Presse şi site-ului Sudinfo.be.

Uniunea Europeană a anunţat, luni după-amiază, sancţionarea unor oficiali din Iran, inclusiv a comandantului Gardienilor Revoluţiei, din cauza reprimării protestelor antiguvernamentale la sfârşitul anului 2019. "Uniunea Europeană a condamnat încă din decembrie 2019 utilizarea extinsă şi disproporţionată a forţei de către serviciile de securitate iraniene, ceea ce a condus la un număr mare de morţi şi răniţi ca reacţie la demonstraţiile izbucnite în noiembrie 2019. În acest context şi în conformitate cu angajamentul UE de abordare a tuturor preocupărilor privind situaţia din Iran, inclusiv în materie de drepturile omului, opt persoane şi trei entităţi vor fi incluse pe lista persoanelor şi entităţilor vizate de măsuri restrictive", a comunicat luni Consiliul UE, conform unei decizii publicate pe site-ul instituţiei.

Printre oficialii sancţionaţi figurează mai mulţi membri ai Gardienilor Revoluţiei din Iran, inclusiv comandantul Hossein Salami. De asemenea, sunt sancţionate trei entităţi penitenciare din Iran: închisorile Evin şi Fashafouyeh din Teheran, precum şi penitenciarul Rajaee Shahr, din provincia Alborz.

Autorităţile iraniene sunt acuzate de organizaţii pentru drepturile omului de reprimarea în mod brutal a protestelor antiguvernamentale de la sfârşitul anului 2019. Conform unor surse, acţiunile de reprimare s-au soldat cu sute de morţi.

Comentarii