Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Igor Dodon cere Serviciului de Securitate al Republicii Moldova să-l cerceteze pe consulul României

Administraţia prezidenţială de la Chişinău a anunţat joi că va solicita Serviciului de Informaţii şi de Securitate (SIS) al Republicii Moldova să investigheze activitatea şi legalitatea acţiunilor consulului României la Bălţi, Mihai Baciu.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 22.02.2018 - 15:44

Informația este oferită de presa din Republica Moldova, citată de Agerpres.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maxim Lebedinschi, consilierul preşedintelui Igor Dodon, îl acuză pe consulul României la Bălţi că i-ar sprijini pe primarii care au semnat declaraţiile de unire cu România, o acţiune mai mult simbolică în anul Centenarului.

''În ultimele zile, pe adresa instituţiei prezidenţiale parvin multiple informaţii prin care se comunică faptul că consulul general al României de la Bălţi, domnul Mihai Baciu, ar fi întreprins mai multe acţiuni de corupere a aleşilor locali din nordul Republicii Moldova în scopul determinării acestora de a semna declaraţii unioniste'', scrie Maxim Lebedinschi, citat de Deschide.md.

În acelaşi timp, potrivit consilierului lui Igor Dodon, Mihai Baciu ''ar fi întreprins acţiuni de promovare a unui partid politic'' în Republica Moldova.

În acest context, precizează Lebedinschi, la indicaţiile lui Igor Dodon, ''instituţia prezidenţială va solicita guvernului şi Serviciului de Informaţii şi de Securitate să investigheze activitatea şi legalitatea acţiunilor consulului României, Mihai Baciu'', pe teritoriul Republicii Moldova.

Reacţia preşedinţiei (proruse) a Republicii Moldova a fost precedată de un atac la adresa consulului român din partea unuia din reprezentanţii Partidului Socialiştilor (PS), Grigore Novac, potrivit căruia ''consulul României la Bălţi subminează statalitatea Republicii Moldova''.

Într-o postare pe blogul său, Novac, citat de postul de televiziune Accent TV în pagina sa electronică, scrie că, de la mijlocul lunii ianuarie 2018, Mihai Baciu a avut mai multe întâlniri cu primari, vicepreşedinţi şi preşedinţi de raioane din nordul ţării pentru a-i influenţa şi a-i convinge să semneze aşa numitele ''Declaraţii de unire cu România''. Potrivit lui Novac, pentru fiecare declaraţie semnată, Baciu le-ar fi propus aleşilor locali o sumă între 1.000 şi 2.000 euro, informează joi A-TV.md.

Mai mult, deputatul socialist susţine că Mihai Baciu face propagandă în favoarea Partidului Unităţii Naţionale (PUN) din Republica Moldova, condus ''de doi cetăţeni certaţi cu legea, unul din România (Traian Băsescu) şi al doilea (Anatol Şalaru)'', fost ministrul al apărării moldovean.

Potrivit deputatului socialist, toate discuţiile, racolarea primarilor şi a preşedinţilor de raioane, dar şi transmiterea banilor au avut loc, în mare parte, în mai multe localuri şi restaurante din Bălţi.

El mai susţine că discuţii şi acţiuni similare au avut loc şi pe teritoriul României, mai cu seamă în timpul vizitelor aleşilor locali din Republica Moldova în România, în cadrul diferitelor proiecte de cooperare comunitară.

''Sper că Procuratura Generală a Republicii Moldova, Serviciul de Informaţii şi Securitate, dar şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova vor monitoriza activitatea ilegală a consulului general al României la Bălţi, Mihai Baciu, şi vor înainta o notă Ministerului Afacerilor Externe al României'', scrie în finalul postării sale deputatul socialist.

Conform portalului infoprut.ro, 41 de localităţi din Republica Moldova au semnat, în mai puţin de o lună, declaraţii simbolice de unire cu România.

Proiectul semnării unui astfel de document a fost iniţiat de Platforma Civică ''Acţiunea 2012'', care se aşteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localităţi din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea şi simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state româneşti.

Agenţia de presă oficială rusă TASS preia joi atât declaraţiile consilierului lui Igor Dodon, cât şi pe cele ale deputatului socialist într-un material de presă în care subliniază că apelurile la unire sunt cel mai adesea exprimate de politicieni din România, unde numărul de susţinători ai acestei idei este de aproape 68%.

Guvernul Republicii Moldova, unde, potrivit sondajelor, doar 21% dintre cetăţeni susţin ideea de unificare cu România, preferă să nu reacţioneze la apelurile făcute la Bucureşti şi Chişinău

Comentarii

loading...