Treisprezece nave au sosit joi în Lesbos, cu circa 540 de persoane la bord, între care 240 de copii, au declarat autorităţile şi ONG-uri locale.
Ei au fost transferaţi în tabăra supraaglomerată Moria, unde se află „aproape 11.000 de persoane, în condiţiile în care capacitatea sa este de doar 3.000”, a afirmat organizaţia Medici fără Frontiere (MSF).
Ministrul de externe grec Nikos Dendias l-a convocat vineri pe ambasadorul Turciei în Grecia pentru a-şi exprima „nemulţumirea profundă” şi pentru a-i reaminti obligaţiile Ankarei în cadrul acordului UE-Turcia din martie 2016, a declarat o sursă diplomatică.
Atena a informat, de asemenea, Uniunea Europeană cu privire la această creştere a numărului de migranţi, o problemă care este „de interes european major”, potrivit aceleiaşi surse.
„Insulele (elene) şi-au atins limitele”, a declarat Alexandros Konstantinou, avocat al Consiliului Grec pentru Refugiaţi (GCR), un ONG care acordă ajutor migranţilor şi care cooperează cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi este finanţat în principal din programe europene.
Noul guvern conservator condus de Kyriakos Mitsotakis, ales în urmă cu o lună şi jumătate, a recunoscut o creştere a numărului de migranţi pe insule, comparativ cu anul trecut.
„Numărul lor este în creştere în acest an”, a declarat vineri Patroklos Georgiadis, secretar general pentru politici în domeniul migraţiei din Ministerul Protecţiei Cetăţenilor, precizând că vineri se afla în curs de desfăşurare o reuniune guvernamentală pentru a se lua măsuri pe această temă.
Potrivit unei surse guvernamentale citate de agenţia de ştiri elenă ANA, o mie de persoane din tabăra Moria vor fi curând transferate în tabere pe Grecia continentală.