Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Germania, în pragul unei crize guvernamentale din cauza imigrației

Cancelarul Angela Merkel a respins ultimatumul de două săptămâni lansat de ministrul său de Interne, liderul aliatului său CSU, aripa dură bavareză, care a amenințat că va închide frontierele țării în această vară.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 21.06.2018 - 07:32

 
Angela Merkel are un termen de 15 zile pentru a obține un acord asupra problemei refugiaților cu partenerii săi europeni la summitul din 28-29 iunie. Ruptura între formațiunea sa, CDU, și aliatul bavarez, CSU, a fost evitată „la mustață”. Horst Seehofer, ministru de Interne și șeful foartei conservatoare CSU, a amenințat că va închide frontierele țării în iulie pentru imigranți, dar a sfârșit prin a acorda un răgaz cancelarului Merkel pentru găsirea unei soluții comune la nivel european. La Berlin, însă, criza care sfâșie tabăra conservatoare este departe de a fi dezamorsată. Niciodată climatul între cei doi parteneri de coaliție nu a fost atât de tensionat. Problema migranților se află în centrul controversei care clatină alianța tradițională dintre CDU și CSU – ce trebuie făcut cu refugiații care au fost înregistrați în alte țări membre UE și care vor să-și încerce șansele în Germania? Horst Seehofer cere o soluție radicală, ca Germania să-i respingă la frontierele sale fără să se consulte cu nimeni. Acești „turiști ai migrației” nu trebuie să pună piciorul pe teritoriul german.

Conducerile celor două partide, CDU la Berlin și CSU la München, au ajuns la un compromis care nu rezolvă nimic, dar îi permite Angelei Merkel să câștige timp și să se consulte pe rând cu partenerii înaintea summitului de la sfârșitul lunii. „Europa deschisă” este amenințată de extrema dreaptă, care obține succese promițând revenirea la frontierele naționale pentru stoparea migrației. Berlin și Paris s-au mobilizat pentru găsirea unei soluții. Primul interlocutor, președintele francez Emmanuel Macron, a sosit marți la Berlin și au avut loc discuții timp de patru ore la castelul Meseberg, reședința oficială a guvernului federal german. După interminabile negocieri pentru formarea unui guvern de coaliție, Germania a plonjat într-o criză politică ce pare fără sfârșit. O veste deosebit de proastă pentru președintele francez, care are nevoie de Germania pentru a avansa proiectul său european. Merkel și Macron au anunțat că la summitul european vor propune măsuri substanțiale pentru zona euro și politica de azil.

 

Riscul imploziei

 

Angela Merkel își va continua consultările bilaterale cu austriecii, italienii și grecii, după ce a asigurat că nu va exista nici o închidere „automată” a Germaniei pentru cei care cer azil, chiar în cazul unui eșec la nivel european. „Nu vrem să acționăm în mod unilateral, fără concertare și dăunător pentru terți”, a precizat cancelarul, care se teme de un „efect de domino”, fatal în ochii săi.. Pentru ea, supraviețuirea UE constituie o miză importantă și a avertizat: „Maniera în care acționează Germania va determina dacă Europa va rămâne unită sau nu”.

La Berlin, nimeni nu-și face iluzii – discordia dintre CDU și CSU este departe de a fi rezolvată și Germania nu este ferită de o adevărată criză guvernamentală. După o săptămână de polemici asupra subiectului migrației între cancelar și ministrul de Interne, riscul imploziei fragilei coaliții aflată la putere de trei luni este serios, având în vedere slaba posibilitate de satisfacere a dreptei dure bavareze (CSU), a centrului-dreapta (CDU) și a social-democraților (SPD). Iar cele două săptămâni care urmează se anunță decisive și complicate pentru cancelarul german, pentru că ceea ce solicită aliatul său de dreapta este ceva ce nu vrea Italia, țară de sosire a migranților, care reclamă repartizarea lor în Europa. Analiștii estimează că dacă Angela Merkel va eșua la summitul din 28-29 iunie la Bruxelles, poziția sa va deveni dificil de menținut și fragila sa coaliție, mergând de la dreapta dură bavareză (CSU) la social-democrați, riscă să se prăbușească.  

 
 

Comentarii

loading...