George Mihăiţă a declarat că moartea regizorului Alexandru Tocilescu i se pare un lucru incredibil, artistul având foarte multe planuri, printre care şi proiectul unei noi montări „Coana Chiriţa”, cu Stela Popescu în rol principal, scrie Mediafax.
George Mihăiţă l-a avut ca regizor pe Alexandru Tocilescu în spectacole precum „Poker” şi „Casa Zoikăi”.
Actorul şi-a amintit că regizorul era foarte exigent şi putea părea răutăcios pentru cei care nu voiau să muncească, dar „trebuia să faci ca el, pentru că avea dreptate”.
Pentru „Casa Zoikăi”, Tocilescu l-a pus pe George Mihăiţă să danseze, chiar dacă aşa ceva nu era în text: „Îi ziceam «Haide, măi, Toca, nu mă mai pune» şi el îmi spunea «Cum aşa, e un actor de 75 de ani, italian, care cântă şi dansează pe scenă şi tu nu vrei?» şi am făcut ca el”.
George Mihăiţă a spus că Tocilescu avea o ironie şi o vivacitate mintală extraordinare. „Mai sunt 2-3 ca el”, a adăugat el.
De altfel, Tocilescu îi sugerase lui Mihăiţă o nouă montare la Teatrul de Comedie din Bucureşti, o nouă „Coana Chiriţa”, cu Stela Popescu în rolul principal.
Mihăiţă a fost printre primii care au aflat de moartea lui Tocilescu, deoarece a fost sunat la cinci minute după ce fiul regizorului l-a găsit pe artist, fără cunoştinţă, în casă. „Nici acum nu îmi vine să cred”, a spus el.
Regizorul Alexandru Tocilescu a murit la vârsta de 65 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente, marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale.
Aceleaşi surse medicale au declarat pentru MEDIAFAX că regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat.
Regizorul a fost transportat la spital şi, timp de mai multe ore, medicii au încercat resuscitarea lui. Din păcate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerată putând fi fatală.
În afară de o maladie cardiacă, regizorul suferea, printre altele, şi de o insuficienţă renală, pentru care făcea dializă de mai multă vreme.
Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. A montat cu succes piese ca „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, „Elizaveta Bam”, „Comedie roşie” (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti „Procesul comunismului prin teatru”), „Casa Zoicăi”, „Eduard al III-lea”, „Sfârşit de partidă”, „Comedie roşie” etc.
Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu se numără „Bani de dus, bani de-ntors” (2005), „Ultima haltă în Paradis” (2002) şi „Tristeţea vânzătorului de sticle goale” (1981).
În 1999, Alexandru Tocilescu a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol – „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, montat la Teatrul Naţional Bucureşti, iar în 2002 i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate. Totodată, în 2006, Tocilescu a primit premiul pentru cea mai bună regie, cu piesa „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO.
În luna iulie a acestui an, regizorul Alexandru Tocilescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, un proiect cultural dedicat „valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc”, situat în Piaţa Timpului din Capitală.
Regizorul Alexandru Tocilescu este tatăl scriitorului, jurnalistului şi muzicianului român Alex Tocilescu.