Gazprom a cedat în disputa pe care o avea legată de gaze cu Letonia și va relua livrările către statul baltic, deși acesta a anunțat că va renunța definitv la gazele rusești de la 1 ianuarie 2023.
După ce a jucat pe poziții de forță, ajungând în situația să ardă gazele pe care ar fi trebuit să le distribuie Europei, Gazprom face pași în spate. Gigantul energetic rus a reluat furnizarea de gaze către Letonia, vestea fiind anunțată de operatorul Conexus Baltic Grid.
Gazprom a întrerupt livrarea de gaze către Letonia în 30 iulie din cauza unor încălcări contractuale către țara baltică
Respectivul serviciu a fost întrerupt pe 30 iulie, oficial din cauza încălcării condițiilor contractuale de către țara baltică. Numai că Letonia intenționează să renunțe definitiv la livrările Gazprom începând cu 1 ianuarie 2023, conform radiochisinau.md.
În acest scop, guvernul implementează strategii alternative capabile să asigure autosuficiența energetică a țării. Letonia, Polonia și Bulgaria au fost primele țări europene în care Rusia a sistat furnizarea de energie, pe motiv că au refuzat să achite prețul cerut în ruble. Respectivele țări s-au repliat și au căutat alte surse, devenind independente de Rusia.
Gazprom își „arată mușchii” cu un client important din Europa
Compania rusă Gazprom a declarat forţă majoră în ceea ce priveşte livrările de gaze către Europa pentru cel puţin un client important, potrivit unei scrisori a companiei datată 14 iulie şi consultată luni de Reuters.
Gazprom arată pisica unui client important din Europa
În scrisoare se arată că Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, nu şi-a putut îndeplini obligaţiile de furnizare din cauza unor circumstanţe “extraordinare” care nu se află sub controlul său.
Gazprom a precizat că măsura de forţă majoră, o clauză invocată atunci când o afacere este afectată de ceva ce nu se află sub controlul său, a intrat în vigoare de la livrările începând cu 14 iunie.
O sursă comercială citată de Reuters a declarat că scrisoarea se referă la livrările prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare a Germaniei şi nu numai, potrivit thenews.co.ro.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!