17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInternaționalFundațiile pentru O Societate Deschisă instituie un fond de criză climatică de...

Fundațiile pentru O Societate Deschisă instituie un fond de criză climatică de 16 milioane de dolari

Fundațiile „Open Society” au anunțat că vor oferi peste 16 milioane de dolari în sprijinul priorităților urgente de criză climatică legate de pandemia COVID-19, cu accent pe promovarea planurilor de stimulare economică „ecologică” și stoparea eforturilor autoritare pentru redresarea progresului făcut pe mediu.
Acest pachet de urgență face parte dintr-o investiție de peste 130 de milioane de dolari anunțată săptămâna trecută pentru a confrunta impactul coronavirusului la nivel mondial.
Oamenii de știință au avertizat de multă vreme că criza climatică este un „multiplicator de amenințări”, ceea ce înseamnă că va dezlănțui și va agrava inegalitățile sociale și nedreptățile existente. Pandemia COVID-19 a înrăutățit amenințarea climatică și a dezvăluit că este necesară o acțiune urgentă, bazată pe știință, pe ambele aspecte pentru a preveni impactul catastrofal asupra sănătății umane, mediului și economiei globale.
„De la început, Fundațiile s-au confruntat cu cele mai mari amenințări la adresa societății deschise”, a declarat Alexander Soros, vicepreședinte al Fundațiilor pentru Societatea Deschisă.
„Criza climatică prezintă un risc existențial pentru toate comunitățile și cauzele pe care le sprijinim. Această finanțare este parte a angajamentului nostru permanent de a susține drepturile omului, justiția socială și egalitatea.
“Finanțarea recunoaște că, în acest moment al emergenței pachetelor de stimulare COVID-19, planurilor de salvare și programelor pentru lucrători, sunt în joc decizii fundamentale care vor conduce progresul către un viitor incluziv, ecologic și just – sau vor susține activitățile distructive, precum -Practici neobișnuite care ne amenință pe toti.
„Pandemia COVID-19 a făcut prea reale pericolele ignorării științei. Lumea noastră se confruntă cu două situații de urgență simultan – atât criza climatică, cât și o pandemie globală – și adâncește nedreptățile rasiale, de gen și economice ”, a declarat Patrick Gaspard, președintele Fundației Open Society.
„Cu toții avem opțiuni semnificative în fața noastră cu privire la modul de a ne recupera din pandemia COVID-19 pe o bază mai bună și mai rezistentă”, a continuat Gaspard. „Societatea deschisă răspunde atât prin susținerea nevoilor lucrătorilor cu salarii mici și ale comunităților de prim rang, cât și prin sprijinirea celor care fac pași îndrăzneți către un viitor just și durabil.
”Elementele specifice ale pachetului de finanțare includ:
– 8,95 milioane dolari pentru avansarea planurilor de stimulare economică „ecologică” în Statele Unite și Europa, prin contracararea eforturilor de dezinformare și sprijinirea reformelor care se concentrează pe lucrătorii cu salarii mici, comunitățile de prim rang și democrația.
– 3 milioane de dolari pentru mobilizarea publică nepartizană și eforturile de advocacy din întreaga lume care lucrează pentru a reduce combustibilii fosili, a aborda calitatea aerului și a accelera o tranziție energetică justă și eficientă către societăți rezistente, durabile și deschise.
– 2 milioane de dolari pentru susținerea acțiunilor în curs de prevenire a creșterii defrișărilor în America Latină, care este deosebit de urgentă având în vedere derularea măsurilor de aplicare a mediului în timpul pandemiei COVID-19.”

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă