Franța și aliații săi care luptă împotriva militanților islamiști din Mali au declarat joi că își vor începe retragerea militară. Președintele francez Emmanuel Macron a insistat că aceasta nu reprezintă un eșec al misiunii sale de nouă ani.
Astfel, Franța și-a anunțat retragerea trupelor militare din Mali, alături de aliații săi. Cu toate acestea, liderul francez a ținut sp precizeze că misiunea de 9 ani nu a reprezentat un eșec.
Franța începe retragerea militară din Mali. Acțiunea va dura până la 6 luni
„Franța a intervenit în Mali, în primul rând, pentru a lupta împotriva terorismului și, în al doilea rând, prin solicitarea unui stat suveran și a statelor din regiune. Aceasta a doua condiție se schimbă astăzi. Victoria asupra terorismului nu este posibilă dacă nu este promovată de către statul însuși. De ce ne hotărâm să plecăm astăzi? Pentru că junta la putere din Mali nu mai are asta ca prioritate.”, a spus Emmanuel Macron.
Mișcarea a stârnit îngrijorări cu privire la o insurgență încurajată în regiunea Sahel. Dar Macron a spus că Niger a fost de acord să găzduiască forțele europene care luptă împotriva islamiștilor. El a adăugat că retragerea din Mali va dura patru până la șase luni.
Franța are trupe în Mali din 2013, când a intervenit pentru a respinge militanții islamiști care înaintează spre capitală. Islamiștii s-au regrupat de atunci și duc o insurgență din ce în ce mai sângeroasă în regiune.
Relațiile dintre Paris și Bamako s-au deteriorat de când junta militară de guvernământ a revenit la un acord de organizare a alegerilor în februarie. De asemenea, aceasta a propus menținerea puterii până în 2025.
O întrebare-cheie care încă nu necesită răspuns va fi viitorul misiunilor de menținere a păcii ale ONU și ale UE cu 14.000 de oameni. Soarta lor este pusă la îndoială, având în vedere că forțele franceze oferă sprijin.
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că blocul va contacta Bamako pentru a discuta viitorul misiunilor sale de instruire. „Răspunsul va veni în zilele următoare”, a spus acesta.
Loviturile succesive din Mali, Ciad și Burkina Faso – toate foste colonii franceze – au slăbit alianțele din Africa de Vest ale Franței. Diplomații avertizează că violența în spirală ar putea da un nou impuls migrației din Africa de Vest în Europa.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!