21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalFilmele româneşti "Periferic" şi "Morgen" au obţinut principalele premii la Festivalul de...

Filmele româneşti “Periferic” şi “Morgen” au obţinut principalele premii la Festivalul de la Salonic

Filmele româneşti “Periferic”, de Bogdan George Apetri, şi “Morgen”, de Marian Crişan, au obţinut principalele premii, incluzând trofeele pentru cel mai bun film, pentru regie şi pentru interpretare, la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, sâmbătă seară, informează AFP, citat de Mediafax.

“Periferic” a obţinut premiul pentru cel mai bun film – trofeul Alexandru de Aur -, precum şi premiul pentru interpretare feminină, care i-a revenit actriţei Ana Ularu.
În schimb, “Morgen” a primit premiul pentru cel mai bun regizor – Marian Crişan-, dar şi cel pentru interpretare masculină, obţinut ex aequo de Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin.

Filmul “Periferic” spune povestea Matildei, personaj interpretat de Ana Ularu. Eliberată din închisoare pentru 24 de ore, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros – familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna doar de o alegere.

“Periferic” este debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri. Pelicula îi mai are în rolurile principale pe Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora şi Timotei Duma. Pornind de la o povestire scrisă de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru, scenariul lungmetrajului “Periferic” este semnat de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, în cadrul căruia Ana Ularu a primit trofeul Boccalino – premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă. Filmul lui George Apetri a mai primit premiul special al juriului pentru scenariu şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Varşovia, unde actriţa Ana Ularu a fost de asemenea recompensată cu o menţiune specială.

Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, “Morgen”, spune povestea unui bărbat – Nelu (Andras Hathazi) care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, “pescuieşte” un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa “mâine” (“morgen”, în limba germană, n.r.).

Marian Crişan a primit în august, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, precum şi premiul ecumenic pentru filmul “Morgen”. De asemenea, “Morgen” a fost recompensat cu Marele Premiu şi Premiul Publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală, CinEast 2010, organizată în noiembrie la Luxemburg. De altfel, Marian Crişan a primit, în 2008, Palme d’Or pentru scurtmetraj, pentru “Megatron”.

Cea de-a 51-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic s-a desfăşurat între 3 şi 12 decembrie. Juriul festivalului a fost prezidat în acest an de criticul şi cineastul Michel Demopoulos.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, singura echipă din istoria Bundesligii care încheie sezonul neînvinsă

Bayer Leverkusen, campioana în premieră a Bundesligii, a devenit prima echipă din istoria campionatului de fotbal al Germaniei care încheie un sezon fără nicio...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă