12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInternaționalEstonia începe să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică

Estonia începe să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică

Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice. Măsura este menită să împiedice ca acestea „să mobilizeze mai multă ostilitate în societate și să deschidă răni vechi” în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat guvernul, notează BBC.

Un tanc emblematic T-34 din orașul Narva, care se învecinează cu Rusia, urma să fie dus la Muzeul de Război din Estonia.

Narva este al treilea oraș ca mărime din Estonia, unde 97% din populația de aproximativ 60.000 de persoane vorbesc limba rusă.

Estonia și-a recâștigat independența în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Replica tancului a fost luată de pe un soclu marți dimineață și încărcată pe o remorcă militară înainte de călătoria sa de 200 km spre vest, a relatat postul public de televiziune ERR. Autoritățile au declarat că au restricționat accesul publicului în zona din jurul tancului, precum și la alte monumente locale.

Războiul Rusiei în Ucraina stârnește tensiuni în special la Narva, se teme Estonia.

În declarația sa, premierul Kaja Kallas a declarat că guvernul său nu va „permite Rusiei să folosească trecutul pentru a tulbura pacea în Estonia”.

„Având în vedere viteza cu care cresc tensiunile și confuzia în jurul memorialelor din Narva, trebuie să acționăm rapid pentru a asigura ordinea publică și securitatea internă”.

Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a declarat că astfel de monumente au fost ridicate pentru a glorifica ocupația rusă și nu își au locul în spațiul public estonian.

Săptămâna trecută, Rusia și-a exprimat indignarea față de planurile Estoniei.

„Războiul împotriva istoriei, mai mult decât atât cu o istorie comună și eliminarea monumentelor pentru cei care au salvat Europa de fascism, este, desigur, scandalos”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Estonia anulează, de asemenea, aproximativ 50.000 de vize emise pentru cetățenii ruși.

„Trebuie să recunoaștem că societatea rusă, în general, poartă, de asemenea, o responsabilitate morală pasivă pentru aceste atrocități, care au loc pe teritoriul ucrainean”, a declarat Reinsalu.

Letonia, Lituania și Republica Cehă au încetat, de asemenea, în mare parte, să mai elibereze vize pentru ruși. Finlanda reduce la 10% numărul de vize pe care le eliberează rușilor.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Franța acuză Rusia de manipularea influencerilor pentru propagandă pro-rusă

Franța a acuzat Rusia de angajarea a mii de influenceri europeni pentru a răspândi mesaje pro-ruse, inclusiv în țări precum România. Declarația a fost făcută...
Ultima oră
Pe aceeași temă