21.5 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022
AcasăInternaționalEstonia începe să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică

Estonia începe să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică

Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice. Măsura este menită să împiedice ca acestea „să mobilizeze mai multă ostilitate în societate și să deschidă răni vechi” în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat guvernul, notează BBC.

Un tanc emblematic T-34 din orașul Narva, care se învecinează cu Rusia, urma să fie dus la Muzeul de Război din Estonia.

Narva este al treilea oraș ca mărime din Estonia, unde 97% din populația de aproximativ 60.000 de persoane vorbesc limba rusă.

Estonia și-a recâștigat independența în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Replica tancului a fost luată de pe un soclu marți dimineață și încărcată pe o remorcă militară înainte de călătoria sa de 200 km spre vest, a relatat postul public de televiziune ERR. Autoritățile au declarat că au restricționat accesul publicului în zona din jurul tancului, precum și la alte monumente locale.

Războiul Rusiei în Ucraina stârnește tensiuni în special la Narva, se teme Estonia.

În declarația sa, premierul Kaja Kallas a declarat că guvernul său nu va „permite Rusiei să folosească trecutul pentru a tulbura pacea în Estonia”.

„Având în vedere viteza cu care cresc tensiunile și confuzia în jurul memorialelor din Narva, trebuie să acționăm rapid pentru a asigura ordinea publică și securitatea internă”.

Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a declarat că astfel de monumente au fost ridicate pentru a glorifica ocupația rusă și nu își au locul în spațiul public estonian.

Săptămâna trecută, Rusia și-a exprimat indignarea față de planurile Estoniei.

„Războiul împotriva istoriei, mai mult decât atât cu o istorie comună și eliminarea monumentelor pentru cei care au salvat Europa de fascism, este, desigur, scandalos”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Estonia anulează, de asemenea, aproximativ 50.000 de vize emise pentru cetățenii ruși.

„Trebuie să recunoaștem că societatea rusă, în general, poartă, de asemenea, o responsabilitate morală pasivă pentru aceste atrocități, care au loc pe teritoriul ucrainean”, a declarat Reinsalu.

Letonia, Lituania și Republica Cehă au încetat, de asemenea, în mare parte, să mai elibereze vize pentru ruși. Finlanda reduce la 10% numărul de vize pe care le eliberează rușilor.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Delegații Salvamont România, prezente într-un stagiu de formare profesională în Italia

Reprezentanți ai serviciilor Salvamont din Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Poiana Braşov, Prahova şi Zărneşti participă la un stagiu de formare în...

Daea s-a întâlnit cu băncile pentru a identifica soluțiile de sprijin în sectorul agroalimentar

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a identifica soluţii optime în vederea implementării schemelor de sprijin pentru sectorul agroalimentar,...

Dîncu, vizită oficială la Chișinău

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, efectuează, astăzi şi mâine, o vizită oficială la Chişinău.Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), Dîncu va avea astăzi convorbiri cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă