13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInternaționalEmoționant! Mama unui soldat din Ucraina, dispărut pe front, încă își așteaptă...

Emoționant! Mama unui soldat din Ucraina, dispărut pe front, încă își așteaptă copilul acasă

Lacrimile unei mame pentru fiul ei pierdut… Nadiia Makarenko trăiește zi de zi un coșmar prin care nici o mamă nu ar trebui să treacă vreodată. Se împlinesc șapte ani de când biata femeie își așteaptă copilul să se întoarcă de pe front, acasă. Autoritățile îl consideră pe Anton mort la datorie. Însă mama lui crede că băiatul a căzut prizonier în mâinile separatiștilor proruși din estul Ucrainei. 

Acum șapte ani, Anton a fost încorporat și a plecat să lupte împotriva separatiștilor pro ruși din estul Ucrainei. Iar Nadiia Makarenko nu a mai auzit despre el nimic. Pe atunci, băiatul avea doar 24 de ani. A plecat de acasă la 1 februarie 2015 și a fost trimis la 500 de mile depărtare, până în regiunea Donbass. Aici, s-a alăturat forțelor ucrainiene care luptau împotriv rebelilor. 

Mama unui soldat din Ucraina își așteaptă copilul acasă
Nadiia Makarenko crede cu tărie că Anton trăiește

După nouă zile, camionul în care se afla a căzut într-o ambuscadă, iar soldații care se aflau în mașină au fost uciși. Cu toate acestea, Nadiia Makarenko refuză să creadă că băiatul ei a murit. Și are un motiv întemeiat. Femeia nu a primit trupul neînsuflețit al copilului ei. Motivul? Anton nu a fost găsit nicăieri. 

„Nu a fost acolo. Au fost soldați care au murit atunci  dar Anton pur și simplu nu era acolo. Nu a fost acolo. Nu l-au găsit! Nu l-au găsi nici lângă vehicul, nicăieri altundeva”, spune femeia printre lacrimi dar cu speranță în glas. 

Mama unui soldat din Ucraina, dispărut pe front, încă își așteaptă copilul acasă
Anton a fost declarat mort, dar autoritățile nu i-au găsit până acum trupul neînsuflețit

Femeia crede că Anton este prizonier de război

Femeia spera că băiatul este în viață cu atât mai mult cu cât Ombudsmanul Ucrainei a declarat că separatiștii au prins și au arestat mai mulți prizonieri. Este vorba despre 314 ucraineni, printre care se numără și 44 de soldați. Alte 258 de persoane sunt clasificate ca date dispărute în acțiunile desfășurate în est.Anton Makarenko însă nu se numără printre ei.

Darya Morozova, care se ocupă de drepturile prizonierilor din regiunea Donețk, aflată sub ocupație rebelă, a declarat că jobul ei presupune eliberarea a 94 de persoane. Când a întrebat oficialii din Rusia dacă dețin informații despre soldații ucraineni arestați de rebeli, Kremlinul a fost categoric: spus „ Rusia nu are nimic de-a face cu asta în general”.

În căutarea fiului ei, Nadiia a apelat la armată și la Serviciul de Securitate al Ucrainei – cunoscut sub numele de SBU – la guvern și la Avocatul Poporului.

„Știți, când eram în biroul prezidențial, în Serviciul de Securitate a Statului a fost înlocuit oficialul responsabil de prizonierii de război. Au spus literal: „Dragi mame, nu veți ști nimic despre locul unde se află copiii dumneavoastră până nu vor fi pe teritoriul nostru. Asta e, cazul este închis.”

Mama unui soldat din Ucraina, dispărut pe front, încă își așteaptă copilul acasă
Anton a plecat pe front la 24 de ani

„Am sentimentul că în orice clipă ușa se va deschide”

Nadiia s-a luptat în instanțe pentru ca Anton să fie recunoscut drept prizonier de război și inclus în listele pentru eventualele schimburi de prizonieri. Potrivit unei hotărâri judecătorești, el este ținut în captivitate. Pentru SBU, el este dispărut în acțiune.Pentru alții, este înmormântat în estul Ucrainei. Dar pentru Nadiia mai există speranță.

“Pentru mine, războiul continuă, cum se termină totul, nu știu. Dar Denisova spunea acum trei zile la televizor că mai sunt 400 de prizonieri acolo. Încă am acest sentiment că în orice moment, ușa se deschide… Știu că nu va fi așa. Știu că nu va fi așa. Vor fi întrebări și toate astea. Dar știu că va veni acasă cu siguranță. Cred că acesta este singurul rezultat. Nu se poate fi altfel”, a mai spus femeia printre lacrimi. 

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Un nou acord UE continuă măsurile de reducere voluntară a consumului de gaze naturale încă un an

Miniștrii Energiei au ajuns la un acord politic pe marginea propunerii Comisiei Europene pentru o Recomandare a Consiliului de continuare a măsurilor de reducere...

”Au început lucrările cu două utilaje”

Lucrările pe lotul 3 al autostrăzii A7, care leagă localitatea Pietroasele de municipiul Buzău, au început pe 1 martie, dar se pare că...

Indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități și alocațiile pentru copii se majorează

Se majorează indemnizațiile calculate pe baza Indicatorului Social de Referință, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale Indemnizațiile care se calculează în raport cu Indicatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă