16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalEmmanuel Macron și-a schimba telefonul din cauza programului de spionaj Pegasus

Emmanuel Macron și-a schimba telefonul din cauza programului de spionaj Pegasus

Emmanuel Macron a convocat o reuniune „specială”, joi dimineață, a Consiliului de Apărare, pe tema programului de spionaj Pegasus. Responsabil de la Palatul Elysee a declarat că una dintre măsurile concrete luate de autoritățile franceze în urma scandalului a fost schimbarea telefonului mobil și a numărului folosit de Emmanuel Macron. Cu toate că nu a fost confirmat faptul că telefonul liderului a fost pritatat, responsabilul a menționat că este vorba „doar de o măsură de securitate suplimentară”.

Măsura autorităților franceze vine la 2 zile după ce s-au aflat informații conform cărora o agenţie de informaţii marocană a pus sub urmărire în 2019 telefonul lui Macron, dar și al altor oficiali francezi prin intermediul spyware-ului Pegasus, postul de televiziune France Info a comunicat că unul din numerele de telefon mobil al şefului statului a fost schimbat.

Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al executivului francez, a declarat că „se fac verificări” și mai multe protocoale vor fi reajustate, mai ales în ceea ce îl privește pe președintele Macron. Reprezentanții de la Palatul Elysee au specificat faptul că liderul statului folosește mai multe telefoane mobile și schimbă periodic terminalele.

Duminică, un consorțiu de 17 media care a organizat o analiză jurnalistică a dezvăluit listele pe care se regăsesc nume ale jurnaliștilor, şefilor de stat şi opozanţilor din mai multe state ale lumii. În cazul Franţei au mai fost vizaţi fostul premier, Edouard Philippe, 14 miniştri ai executivului anterior, dar și jurnaliști. Doi dintre aceștia au depus plângere.

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă