10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalElveția s-a retras din negocierile cu UE privind piața internă. Cum a...

Elveția s-a retras din negocierile cu UE privind piața internă. Cum a reacționat Comisia Europeană

După şapte ani de la începerea discuţiilor, Elveţia a anunţat miercuri decizia de retragere din negocieri.

“Consiliul Federal elveţian a decis că negocierile cu Uniunea Europeană în trei domenii nu au generat soluţiile necesare. Consiliul Federal elveţian a decis oprirea negocierilor”, a comunicat preşedintele Guy Parmelin, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Negocierile se referă în principal la omogenizarea cadrului juridic pentru participarea Elveţiei la piaţa internă a Uniunii Europene şi la instituirea unui mecanism de soluţionare a disensiunilor.

Retragerea din negocieri riscă să afecteze cooperarea între Elveţia şi Uniunea Europeană. Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar are o serie de acorduri comerciale bilaterale permit accesul pe piaţa comunitară.
Elveţia face parte din Asociaţia Europeană pentru Comerţ Liber (EFTA) şi participă la Spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Comisia Europeană a exprimat regret pentru decizia Administraţiei de la Berna. “Luăm act cu regret de hotărârea unilaterală a Consiliului Federal elveţian de a pune capăt negocierilor privind acordul-cadru UE-Elveţia. Acest acord urma să fie baza pentru consolidarea şi modernizarea relaţiilor noastre”, a transmis Comisia Europeană.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă