15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalEpidemie de Ebola în Congo: OMS se pregăteşte de ''cel mai grav...

Epidemie de Ebola în Congo: OMS se pregăteşte de ”cel mai grav scenariu”

”Suntem foarte îngrijoraţi şi ne pregătim pentru toate scenariile, inclusiv de cel mai grav dintre acestea”, a declarat directorul Programului de management al situaţiilor de urgenţă din cadrul OMS, Peter Salama, în cadrul unei informări de presă care a avut loc la Geneva, scrie Agerpres.

Salama a precizat că agenţia specializată a ONU a înregistrat 32 de cazuri (dintre care două cazuri confirmate, 18 cazuri probabile şi 12 suspecte), dintre care 18 decese, între 4 aprilie şi 9 mai, în regiunea Bikoro, situată la nord est de Kinshasa, la graniţa cu Republica Congo.

În trei dintre aceste 32 de cazuri sunt implicate persoane din domeniul medical, a afirmat el, fapt ce reprezintă o mare îngrijorare pentru OMS, deoarece astfel de cazuri pot contribui la “amplificarea” epidemiei.

De asemenea, el a anunţat că Organizaţia Naţiunilor Unite speră să înfiinţeze ”în acest weekend” un pod aerian realizat cu ajutorul elicopterelor pentru a transporta echipamentele necesare regiunii cu o infrastructură deficitară.

În plus, OMS aşteaptă unda verde din partea autorităţilor din Republica Democrată Congo pentru a distribui un vaccin experimental contra Ebola.

Până în prezent, epidemia “pare să fie limitată din punct de vedere geografic” într-o “zonă îndepărtată “, a notat OMS într-un buletin informativ. Totuşi, organizaţia a precizat că ”ţinând cont de datele disponibile, riscul global este considerat unul ridicat la nivel naţional din cauza naturii bolii şi a lipsei de informaţii epidemiologice şi demografice pentru a se putea estima amploarea epidemiei”.

Atât OMS cât şi organizaţia Medecins Sans Frontieres au trimis la faţa locului o echipă de epidemiologi pentru a evalua amploarea epidemiei.

La nivel regional, nouă ţări vecine sunt în ”stare de alertă”, iar gradul de risc a fost considerat unul “ridicat” pentru Republica Centrafricană şi Republica Congo din cauza proximităţii lor faţă de râul Congo, notează OMS.

Autorităţile congoleze şi partenerii lor au declarat, miercuri, că au stabilit acţiunea de răspuns la acest nou focar de febră hemoragică Ebola. De asemenea, OMS ”a deblocat un milion de dolari” pentru a ”stopa propagarea Ebola în provinciile şi ţările vecine”, după cum a declarat presei un reprezentant al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Apărută pentru prima dată în fosta Republică Zair (Republica Democrată Congo de astăzi), acest tip de febră hemoragică îşi trage numele de la râul estic, Ebola. Primele îmbolnăviri au fost semnalate în 1976.

Noile cazuri au fost înregistrate la mai puţin de un an după ce opt persoane din Republica Democrată Congo au fost infectate cu Ebola, dintre care patru au murit.

Oamenii de ştiinţă cred că virusul care provoacă Ebola este răspândit pe distanţe mari de lilieci, care sunt gazde purtătoare şi, deşi nu se îmbolnăvesc, pot transmite virusul către alte animale arboricole, precum maimuţele. Virusul ajunge să infecteze oamenii care consumă carnea unor animale sălbatice purtătoare.

Epidemia de Ebola din Africa Occidentală care s-a încheiat în urmă doi ani a ucis peste 11.300 de oameni şi a infectat aproximativ 28.600 de persoane din Guineea, Sierra Leone şi Liberia.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă