Două cutremure mari, de magnitudine 7,8 și 6,7, s-au consemnat în noaptea de duminică spre luni în Turcia și în Siria, producând sute de morți și câteva mii de răniți.
UPDATE 13.30 Statul Israel a transmis un mesaj de solidaritate cu Turcia. „Suntem solidari cu poporul turc”, anunță Ambasada Israelului în România.
UPDATE 13,00 În Turcia, seria de cutremure a produs 912 morți și circa 5400 de răniți. Din dărâmături au fost salvate circa 2700 de persoane, a anunțat președintele Recep Erdogan. Aproape 3000 de clădiri s-au prăbușit.
UPDATE 12,45 Un al treilea cutremur, cu magnitudinea 7,5, s-a produs la mijlocul zilei de luni. Nu există încă date despre efectele celui de-al treilea cutremur.
UPDATE 12.00 Mai multe țări din Europa, inclusiv România, vor trimite echipe de salvare în Turcia. Guvernul de la Ankara a cerut activarea Mecanismului european de protecție civilă. Turcia va mai primi sprijin din partea Poloniei, a Lituaniei și a NATO.
Un avion militar românesc va ateriza luni pe aeroportul din Adana pentru a duce în Turcia o echipă de salvatori, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru. Avionul va avea la bord medici, asistente, aparatură precum și câini de salvare.
UPDATE 10.00 Bilanțul cutremurului devastator care a afectat Turcia și Siria a ajuns la 640 de morți.
România a anunțat că va trimite în Turcia o echipă de salvatori de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
UPDATE 09.30 Un castel istoric din orașul Gaziantep, aflat pe lista UNESCO, a fost distrus de cutremur, anunță presa din Turcia.
UPDATE 08.30 Sunt peste 300 de morți și peste o mie de răniți în Turcia și în Siria. S-au prăbușit zeci de clădiri, inclusiv blocuri de locuințe și un hotel.
Mișcările seismice au fost resimțite cel mai puternic în Turcia, dar și în țara vecină, Siria. Ele au mai fost percepute în Liban și în Cipru. În aceste două țări nu au existat victime.â
Au fost două cutremure mari, primul fiind devastator
Primul seism, cel mai mare, s-a produs la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri, cu epicentrul în apropiere de oraşul Gaziantep din Turcia. Al doilea cutremur s-a produs la ora 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri. Ele au fost urmate de 11 replici.
Cele mai multe victime s-au înregistrat în provinciile Osmaniye şi Sanliurfa, adică în sudul și în sud-estul Turciei.
În aceeași noapte, de duminică spre luni, s-a produs un cutremur de suprafață și în România. Nu există legătură între cutremurele din Turcia și Siria și cutremurul din România.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!