15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump îşi menţine încrederea în nevinovăţia judecătorului Brett Kavanaugh

Donald Trump îşi menţine încrederea în nevinovăţia judecătorului Brett Kavanaugh

Două activiste depun eforturi pentru a bloca aprobarea Senatului în acest caz.

Comisia Juridică a Senatului de la Washington a dat aviz favorabil, vineri seară, numirii lui Brett Kavanaugh în funcţia de judecător al instanţei supreme, dar senatorul republican Jeff Flake a anunţat că în plen va vota pentru Kavanaugh doar după încheierea anchetei Biroului Federal de Investigaţii (FBI) ordonată de preşedintele Donald Trump pe fondul polemicilor.

Donald Trump a cerut o investigaţie limitată a FBI în cazul judecătorului Brett Kavanaugh. Christine Blasey Ford, profesor universitar în California, susţine că Brett Kavanaugh a vrut să o agreseze sexual în anii 1980, la o petrecere a colegilor de liceu.

Brett Kavanaugh a respins acuzaţiile. Donald Trump i-a luat apărarea candidatului desemnat de el pentru postul de judecător la Curtea Supremă de Justiţie, cerându-i reclamantei să prezinte concluziile anchetei poliţiei din anii 1980. Preşedintele SUA afirmă că acuzaţiile au rolul blocării procedurii de numire a candidatului în funcţia de judecător la instanţa supremă. Donald Trump este convins că ancheta limitată a FBI îl va exonera pe judecătorul Brett Kavanaugh.

“Tocmai am ordonat lansarea unei anchete FBI (…) în cazul judecătorului Brett Kavanaugh. Într-o bună zi, va fi recunoscut ca membru cu drepturi depline al Curţii Supreme de Justiţie din SUA! Judecătorul Kavanaugh a arătat Americii exact motivele pentru care eu l-am desemnat. A depus o mărturie puternică, onestă şi convingătoare. Încercările democraţilor, strategia lor de a distruge este ruşinoasă, iar această procedură a fost o farsă totală, un efort de a tergiversa, de a obstrucţiona şi de a opune rezistenţă. Senatul trebuie să voteze!”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

Christine Blasey Ford, femeia care îl acuză pe Brett Kavanaugh, a depus mărturie în Comisia Juridică din Senatul SUA. Ea a declarat că agresiunea “i-a afectat profund viaţa”. Judecătorul Brett Kavanaugh a respins vehement acuzaţiile.

Republicanii pot confirma în plen numirea lui Brett Kavanaugh judecător pe termen nedeterminat la Curtea Supremă de Justiţie, dar au doar o majoritate de 51/49, astfel că nu îşi pot permite să piardă mai mult de un vot.

Senatorul republican Jeff Flake, care se va retrage în ianuarie astfel că nu este supus presiunilor grupului politic, a semnalat că rezultatul anchetei FBI i-ar putea schimba opinia faţă de susţinerea judecătorului Brett Kavanaugh.

Vineri, senatorul Jeff Flake a fost abordat de două activiste pentru drepturile femeilor. Ana Maria Archila şi Maria Gallagher au blocat cinci minute uşile unui ascensor din sediul Senatului şi au încercat să îl convingă pe senatorul Jeff Flake să nu îl mai susţină pe Brett Kavanaugh. Cele două femei s-au declarat victime ale unor agresiuni de tip sexual şi l-au implorat pe senatorul republican să îşi schimbe poziţia, informează cotidianul The Washington Post, citează Mediafax.

“Am fost agresată şi nimeni nu m-a crezut. Nu am spus nimănui, iar dv. transmiteţi mesajul să femeile nu contează, că trebuie să păstreze tăcerea, deoarece ar fi ignorate”, a declarat Maria Gallagher.

“Ceea ce faceţi este să permiteţi unei persoane care a violat o femeie să ajungă membru al instanţei supreme”, i-a transmis senatorului Ana Maria Archila, care, la rândul său, se declară victima unei agresiuni despre care nu au ştiut nici măcar părinţii.

Senatorul republican Jeff Flake le-a mulţumit celor două femei şi a mers la sesiunea Comisiei Juridice, care, deşi a avizat numirea judecătorului Brett Kavanaugh, a cerut o anchetă a FBI “limitată la actualele acuzaţii credibile”, în contextul plângerilor formulate de alte două femei.

La rândul, său, Donald Trump, care a ordonat investigaţia FBI pe fondul presiunilor opoziţiei dar şi ale unor politicieni republicani, a subliniat că rezultatele trebuie prezentate în cel mult o săptămână.

Decizia privind numirea în funcţie a judecătorului Brett Kavanaugh va fi luată în plenul Senatului. Miza o reprezintă influenţa preşedintelui asupra Curţii Supreme de Justiţie. Confirmarea în funcţie a judecătorului Brett Kavanaugh ar consolida controlul conservatorilor asupra instanţei supreme din SUA. Donald Trump vrea să obţină votul pentru numirea candidatului său la Curtea Supremă înaintea alegerilor parlamentare parţiale din noiembrie, în urma cărora republicanii ar putea pierde majoritatea în Congresul SUA.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă