12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalDirectorul CIA este în Israel pentru a dezamorsa tensiunile cu Iranul

Directorul CIA este în Israel pentru a dezamorsa tensiunile cu Iranul

Conform site-urilor News.Walla.co.il şi Ynetnews.com, William Burns se va întâlni cu premierul Israelului, Naftali Bennett, cu David Barnea, directorul Serviciului de informaţii Mossad, cu preşedintele Isaac Herzog şi cu ministrul israelian de Externe, Yair Lapid.

Este prima vizită efectuată de William Burns de la începerea mandatului de director al CIA, în luna martie.

Oficiali guvernamentali israelieni au declarat pentru cotidianul The Times of Israel că discuţiile se vor concentra pe programul nuclear iranian şi pe activităţile militare ale Iranului în Orientul Mijlociu. Guvernul israelian vrea să afle poziţia Administraţiei Joseph Biden faţă de noul preşedinte al Iranului, ultraconservatorul Ebrahim Raisi.

După vizita în Israel, William Burns se va deplasa în teritoriul palestinian Cisiordania, urmând să aibă întrevederi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi cu directorul Serviciului palestinian de informaţii, Majed Faraj, au declarat oficiali americani citaţi de site-ul Axios.com.

Israelul acuză Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Guvernul Israelului se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear iranian.

Statele Unite, Israelul şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul cu dronă asupra petrolierului MV Mercer Street, comis pe 30 iulie în Marea Arabiei, în largul Omanului, şi soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista o “ripostă colectivă” faţă de acest atac. Israelul a anunţat că atacul cu dronă asupra petrolierului a fost comis de Gardienii Revoluţiei din Iran. Premierul Naftali Bennett a avertizat că Israelul este pregătit să acţioneze şi unilateral împotriva Iranului ca ripostă la atac.

Administraţia Joseph Biden a avertizat, luni, că Iranul va fi tras la răspundere pentru atacul asupra petrolierului MV Mercer Street.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă