11.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăInternaționalDanemarca, dezbatere ce îl are ca invitat pe Carles Puigdemont. Ce va...

Danemarca, dezbatere ce îl are ca invitat pe Carles Puigdemont. Ce va declara liderul separatist

‘O călătorie în Danemarca a preşedintelui (şeful de guvern) Puigdemont este programată pentru săptămâna viitoare’, a declarat pentru presă, la Barcelona, purtătoarea de cuvânt a grupului parlamentar ‘Împreună pentru Catalonia’ (centru-dreapta, secesionist), Elsa Artadi.

Puigdemont va participa luni la o dezbatere la Universitatea din Copenhaga, intitulată ‘Catalonia şi Europa, la intersecţie de drumuri ale democraţiei?’.

Aflat în fruntea executivului Cataloniei din ianuarie 2016, Puigdemont şi guvernul său regional au fost destituiţi de Madrid după proclamarea la 27 octombrie, la Barcelona, a unei ‘republici catalane’, proclamaţie fără efect şi urmată de punerea sub tutelă a regiunii.

Într-o primă etapă, justiţia spaniolă a emis împotriva lui un mandat european de arestare, însă în final l-a retras în decembrie, ceea ce îi permite lui Puigdemont şi altor patru membri ai guvernului său destituit, stabiliţi în Belgia, să călătorească.

‘Ei se pot deplasa liber în cadrul UE (…), dar nu în Spania, ceea ce constituie o anomalie’, a declarat Elsa Artadi.

Conferinţa va avea loc în toiul negocierilor asupra alegerii şefului de guvern al Cataloniei, după alegerile din 21 decembrie din regiune, în urma cărora secesioniştii au obţinut o majoritate absolută în parlamentul regional.

Puigdemont este principalul candidat, însă vrea să fie învestit la distanţă, pentru a evita să fie arestat imediat ce ar păşi pe pământ spaniol. Guvernul de la Madrid a avertizat că se va opune alegerii lui în absenţă.

Călătoria lui în Danemarca îi poate permite, de asemenea, să evite probleme administrative: cetăţenii europeni pot locui în Belgia fără permis de şedere timp de trei luni, la finalul cărora ei trebuie în mod teoretic să părăsească teritoriul. În cazul în care el nu ar fi părăsit Belgia de la sosirea sa, Puigdemont ar fi trebuit să o facă până la 30 ianuarie. Însă, dacă el va reveni după călătoria sa în Danemarca, atunci va putea rămâne în Belgia alte trei luni, informează Agerpres.

Cele mai citite

proiect inspirat de Arhimede idei vechi transmise prin secole

Într-o lume în care tehnologia modernă și inovația sunt adesea considerate a fi vârful creativității umane, este ușor să uităm că unele dintre...

proiect inspirat de Arhimede idei vechi transmise prin secole

Într-o lume în care tehnologia modernă și inovația sunt adesea considerate a fi vârful creativității umane, este ușor să uităm că unele dintre...

Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă