Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Andrej Babis, ținta criticilor opozanților pentru afacerea „Cuib de berze”

Criză politică în Cehia, corupție și deturnare de fonduri europene

În Cehia, un scandal fără precedent scoate mii de protestatari în stradă. Pentru prima oară în istoria republicii, un premier în exercițiu face obiectul urmăririi judiciare legată de o afacere de corupție și deturnare de fonduri europene.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 22.11.2018 - 17:45

O săptămână după acuzațiile fiului său care au plonjat țara într-o criză politică,  premierul ceh, miliardarul Andrej Babis, rămâne ținta criticilor opozanților în timp ce afacerea zisă „Cuib de berze” continuă să domine actualitatea.

Premierul refuză să demisioneze, așa cum cer partidele de opoziție și miile de protestatari ieșiți în stradă, iar soarta coaliției guvernamentale va depinde de rezultatul moțiunii de cenzură care va avea loc vineri în Camera Deputaților. 

În același timp, Babis a recunoscut că fiul său, care l-a acuzat că a orchestrat răpirea lui în cadrul afacerii „Cuib de berze”, a fost într-adevăr în Crimeea, dar a dezmințit versiunea acestuia afirmând că tânărul a plecat în Rusia de bunăvoie și ar suferi de schizofrenie.

Televiziunea privată Seznam Tv a publicat în urmă cu o săptămână un interviu înregistrat cu camera ascunsă cu Andrej Babis junior în Elveția, unde locuiește în prezent cu mama sa, fosta soție a premierului.

În reportaj,  Babis Jr. pretinde că în 2017 a fost dus contra voinței sale în Crimeea de către colaboratori ai tatălui său. Operațiunea s-a derulat când poliția încerca, în van, să-l contacteze pentru a-l interoga, fiind unul din inculpații în afacerea de corupție „Cuib de berze”. 

O manevră în spatele căreia se ascunde voința lui Babis senior de a-și ține fiul departe de ancheta pentru abuz de subvenții europene care vizează firma sa Agrofert, din 2015.

Anchetatorii susțin că pentru realizarea acestui faimos „Cuib de berze”, un superb complex recreativ finalizat în 2010,  grupul Agrofert, multă vreme proprietatea  miliardarului Andrej Babis, a manevrat pentru a obține fonduri europene, la care nu avea dreptul, în valoare de 50 milioane coroane, circa 2 milioane euro în bani actuali.

Desigur, premierul acuză că este vorba de o conspirație, de o lovitură montată politic contra sa. Complexul a fost transferat în 2008 unor deținători de acțiuni anonimi, iar Babis susține că la acea vreme Cuibul aparținea primilor săi doi copii, între care Andrej junior, și cumnatului.

Ca și fiul său, el a fost pus sub acuzare anul trecut pornind de la OLAF, (Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă).    

Comentarii

loading...