25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza politică din Germania a luat sfârșit. Guvernul Merkel, finalizat

Criza politică din Germania a luat sfârșit. Guvernul Merkel, finalizat

Cancelarul german în exerciţiu a fost nevoit să facă, în repartizarea portofoliilor, concesii importante Partidului Social Democrat (SPD), pentru a-l convinge să intre din nou într-o mare coaliţie, după şase luni de impas politic. în urma alegerilor legislative din septembrie.

SPD a obţinut în total şase ministere, pentru trei femei şi trei bărbaţi, într-un Cabinet per ansamblu întinerit.

Nominalizarea lui Olaf Scholz la Finanţe în locul conservatorului Wolfgang Schäuble, cunoscută de mai multe săptămâni, a fost anunţatăoficial vineri de către condicerea social-democrată.

Un social-democrat foarte moderat, Olaf Scholz, în vârstă de 59 de ani, ar urma să rămână loial politicii bugetare riguroase impuse de predecesorul său timp de zece ani.

Nominalizarea lui Heiko Maas, ministrul Justiţiei în exerciţiu, la Ministerul Afacerilor Externe s-a zvonit de joi.

Maas, în vârstă de 51 de ani, profită de eliminarea reciprocă – într-un război al orgoliilor – a două nume grele în partid, care se ambiţionau să preia portofoliul: Sigmar Gabriel, şeful în exerciţiu al diplomaţiei, şi Martin Schulz, fostul preşedinte al SPD.

”Este o echipă bună, cu persoane dotate cu un înalt nivel de expertiză”, a dat asigurări Olaf Scholz, actualul preşedinte interimar al SPD, despre noii miniştri.

Salutându-i calităţile de practicant de triatlon, viitoarea preşedintă desemnată a SPD Andrea Nahles a apreciat că Maas este omul potrivit într-o perioadă în care ”Germania este deosebit de solicitată ca mediator în această lume în dezordine”.

Svenja Schulze, în vârstă de 49 de ani, va conduce Ministerul Mediului.

Ministrul în exerciţiu al Familiei Katarina Barley, în vârstă de 49 de ani, trece la Justiţie, iar Hubertus Heil, în vârstă de 45 de ani, preia portofoliul Muncii şi Afacerilor Sociale.

Franziska Giffey, în vârstă de 39 de ani, primarul unui sector al Berlinului, va prelua, la rândul ei, portofoliul Familiei.

Ceilalţi miniştri, cunoscuţi deja, provin din Uniunea Creştin Democrată (CDU) a lui Merkel şi aliata sa bavanreză, Uniunea Creştin Socială (CSU).

Însă CDU a obţinut, în afară de portofoliul Apărării, care rămâne la Ursula von der Leye, doar ministere considerate secundare, ceea ce a plasat-o pe Merkel în centrul unor critici dure în partid.

Ea a fost nevoită să cedeze Ministerul de Interne aliatului său bavarez, care militează în favoarea unui viraj la dreapta în problemele migraţiei şi identitară.

Preşedintele CSU Horst Seehofer este cel care va conduce acest minister, lărgit la chestiuni legate de ”Patrie”, într-un gest adresat electoratului tentat să voteze cu extrema dreaptă

De la CDU, Merkel a fost nevoită să accepte să-l promoveze la Sănătate pe principalul său opozant intern – Jens Spahn, pentru a calma o frondă a aripii dure a partidului. Una dintre apropiatele sale, Julia Klöckner, a fost nominalizată la Agricultură.

Angela Merkel urmează să fie aleasă cancelar miercuri, de Camera inferioară a Parlamentului, cu o majoritate pe care o formează mişcarea sa conservatoare şi social-democraţii.

Cel de-al patrulea mandat al lui Merkel se anunţă cel mai dificil, deoarece ea a ieşit foarte slăbită din criza migranţilor şi problemele politice din ultimele luni.

Dezbaterea cu privire la succesiunea sa a fost deja deschisă în CDU, iar contractul de coaliţie prevede o clauză de reexaminare la jumătatea mandatului, în doi ani.

”Este posibil ca această coaliţie să nu ţină patru ani. Spre deosebire de cea dinainte, nu sunt sigur că aceasta va reuşi”, a declarat un apropiat al cancelarului în exerciţiu sub acoperirea anonimatului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă