O platformă marină de tip „Boiko tower”, care fusese confiscată de ruși, a fost lovită de rachete lansate de armata ucraineană.
Platforma se află în nordul Mării Negre, în apropierea peninsulei Crimeea. Ea a aparținut Ucrainei și a fost destinată forajului marin. Însă după ce Rusia a ocupat Crimeea, în anul 2014, ea a confiscat și platforma de foraj. Platforma este acum operată de compania Chernomorneftegaz.
Partea ucraineană susține că acest gen de construcții, denumite „Boiko tower”, sunt folosite de armata rusă pentru a plasa pe ele instalații radar și de război electronic. Acum o săptămână, Alexei Arestovich, consilier al președintelui Zelenski, explica de ce distrugerea acestor obiective din Marea Neagră ar fi o victorie pentru Ucraina.
Platformă marină de foraj, folosită pentru a instala radare militare
Deși erau concepute pentru foraj marin, Rusia nu le folosește pentru a extrage petrol sau gaze. De altfel, Rusia nici n-ar avea nevoie de asemenea resurse din Marea Neagră. În schimb, după ce a ocupat peninsula Crimeea și mai ales după ce a pornit actualul război în Ucraina, Rusia a instalat pe platformele marine sisteme radar și mijloace de apărare antiaeriană. Radarele ar reprezenta „ochii și urechile” folosite de Flota Mării Negre a Rusiei. Aceste platfome pot fi folosite și de infanteria marină a Rusiei, pentru lansarea unor acțiuni de sabotaj, susține Ucraina.
Consilierul președintelui Ucrainei susține că pe „Boiko towers” lucrează în total 109 ruși, majoritatea fiind militari.
Citește și:
Rusia – Ucraina, ziua 203. Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!