5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 180. Rusia vrea să judece prizonierii de la...

Rusia – Ucraina, ziua 180. Rusia vrea să judece prizonierii de la Azovstal

Rusia vrea să-i judece drept infractori pe prizonierii de la Azovstal, deși aceștia ar trebui să fie tratați conform legilor internaționale, ca prizonieri de război.

Este vorba de circa 2000 de militari ucraineni care au fost luați prizonieri în orașul Mariupol. Cei mai mulți dintre ei au apărat combinatul Azovstal de pe țărmul Mării Azov. Combinatul fusese asediat de militarii ruși mai multe săptămâni. Pentru ruși, orașul Mariupol, inclusiv Azovstal, avea o mare importanță strategică.

Cei mai mulți dintre arestați s-au predat în schimbul promisiunii că Rusia îi va trata drept prizonieri de război. Este vorba de militari care au luptat de partea Ucrainei, fie în armată, fie în batalionul Azov. Predarea avusese loc la mijlocul lunii mai. Chiar președintele Zelenski îi îndemnase să se predea, mulți dintre ei fiind deja răniți. La momentul predării, luptătorii de la Azovstal nu mai aveau nici hrană, nici muniție.

Acum, președintele Zelenski a avertizat că Ucraina va anula orice negociere cu Rusia, dacă Rusia va organiza un proces împotriva militarilor prizonieri. „Aceasta este limita dincolo de care orice negociere este imposibilă. Rusia se va izola de negocieri. Nu vor mai fi discuţii”, a subliniat președintele Ucrainei.

Prizonierii de la Azovstal ar urma să fie judecați în cuști

Primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, declarase acum zece zile că rușii pregătesc un simulacru de proces la Mariupol. Rușii au început să transforme clădirea Filarmonicii din Mariupol în sală de judecată. Pe scenă au fost instalate cuşti de fier în care ar urma să fie ţinuţi prizonierii ucraineni. Evident, scopul acestei acțiuni ar fi să intimideze populația civilă din Mariupol.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 179. Președintele Zelenski anunță că Rusia ar putea comite ceva deosebit de ”crud” săptămâna viitoare

Rusia – Ucraina, ziua 178: armata țării vecine are acces la imagini satelitare extrem de precise

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads, platforma sa concurentă a Twitter (X), pentru a răspunde nemulțumirilor utilizatorilor. Ce se modifică...

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads, platforma sa concurentă a Twitter (X), pentru a răspunde nemulțumirilor utilizatorilor. Ce se modifică...

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...
Ultima oră
Pe aceeași temă