9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRomânia poate primi peste o jumătate de milion de refugiați din Ucraina

România poate primi peste o jumătate de milion de refugiați din Ucraina

România poate primi peste o jumătate de milion de refugiați din Ucraina, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a făcut această declarație marți, la Parlament, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor. Întrebat câți civili din Ucraina poate primi România, ministrul a răspuns “peste 500.000”.

Ministrul Dîncu a precizat că sunt stabilite locații pentru eventuale tabere de refugiați în mai multe regiuni ale României. Acest sistem a funcționat și în anul 2014, când România s-a așteptat, de asemenea, la un val de refugiați din Ucraina. La acel moment, Rusia a invadat peninsula Crimeea. “Când a fost vorba de Crimeea am așteptat fluxuri majore, însă nu au venit la noi, au mers spre Polonia”, a declarat Dîncu. Cu privire la momentul actual, ministrul Apărării nu a indicat în ce regiuni a pregătit România aceste spații de cazare.

Cu câteva ore mai înainte, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, anunțase însă că o asemenea tabără este pregătită la el în județ. Este vorba de o “tabără mobilă”. Județul Suceava este la frontiera României cu Ucraina, motiv pentru care în județul Suceava ar putea sosi civili care s-ar retrage din calea războiului. România și Ucraina au o frontieră comună de circa 600 de kilometri lungime.

Refugiați din Ucraina pot fi primiți în România și în Polonia

Cu Ucraina are frontieră terestră și Polonia. Ca și România, Polonia a anunțat că poate adăposti civili din Ucraina.

Pe de altă parte, ministrul Apărării a fost întrebat de jurnaliști care este cea mai rea variantă pe care o ia în calcul România. “Un război generalizat, dincolo de granița de est a României”, a răspuns ministrul Dîncu. În apropierea României s-ar putea desfășura și un război cibernetic. Ministrul Apărării nu a spus, explicit, dacă asemenea acțiuni de război ar putea afecta și România.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nou sondaj ECFR: “Războaie și Alegeri” oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în contextul politic global schimbător

Raportul "Războaie și Alegeri” (“Wars and Elections") de la ECFR oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în...

Directorul FBI, Christopher Wray, în vizită în România

Directorul FBI, Christopher Wray, a venit într-o vizită fulger în România. S-a întâlnit cu procurorul general, șefii DNA și DIICOT. Oficialul s-a întâlnit în...

9 din 10 executivi europeni cred că organizațiile lor vor trece prin procese de transformare până în 2030, studiu

91% din 200 de lideri europeni, care au participat recent la un sondaj realizat la nivel european de grupul de consultanță în HR Arthur Hunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă