10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPreședintele Germaniei s-a împăcat cu Zelenski, a ajuns în vizită în Ucraina

Președintele Germaniei s-a împăcat cu Zelenski, a ajuns în vizită în Ucraina

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a ajuns, în dimineața zilei de 25 octombrie 2022, într-o vizită în Ucraina, unde se întâlnește cu președintele Volodimir Zelenski.

Vizita șefului statului german nu fusese anunțată public mai înainte dar a fost confirmată de partea germană după ce președintele Steinmeier a ajuns pe teritoriul Ucrainei. Acum cinci zile, presa germană susținea că șeful statului și-a anulat vizita în Ucraina, din motive de securitate. Ori presa din Germania a transmis o informație falsă, ori anunțul că vizita s-a anulat a avut chiar rolul de a permite o vizită cât mai discretă, la data de 25 octombrie.

În luna aprilie 2022, președintele Steinmeier intenționa să meargă în Ucraina, dar i s-a transmis, pe canale neoficiale, că este nedorit în Ucraina la acel moment. Motivul era legat de faptul că Steinmeier a susținut colaborarea energetică între Germania și Rusia. Mai mult, pe când era ministru de Externe, Steinmeier s-a opus primirii Ucrainei în NATO.

Președintele Germaniei le spune nemților că ucrainenii au nevoie de sprijinul lor

Ulterior, imaginea președintelui Germaniei în ochii politicienilor ucraineni pare că s-a ameliorat. Acum o săptămână, Steimeier și Zelenski au avut o convorbire telefonică. Apoi, Steinmeier a ajuns la Kiev, marți, 25 octombrie. Cu acest prilej, președintele Steinmeier a anunțat că Germania continuă să sprijine Ucraina în plan politic, economic și militar. “Oamenii din Ucraina au nevoie de noi”, le-a transmis președintele Steinmeier cetățenilor Germaniei.

Potrivit unor fotografii, președintele Germaniei a ajuns în Ucraina cu trenul.

O problemă mai delicată este ce arme ar livra Germania Ucrainei. La începerea războiului din Ucraina, Germania a fost ironizată pentru faptul că a livrat Ucrainei doar căști. Apoi, acum câteva luni, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, declara că armata ei nu poate ceda Ucrainei transportoare blindate Fuchs. Motivul invocat era că militarii din Bundeswehr au nevoie de aceste vehicule.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă