5.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaBelarus renunță la statutul de țară non-nucleară. Ce plănuiesc aliații Rusiei

Belarus renunță la statutul de țară non-nucleară. Ce plănuiesc aliații Rusiei

Belarus renunță la statul de țară non-nucleară printr-un referendum care a fost votat de peste 78% dintre cetățenii cu drept de vot. Referendumul organizat în țara aliată rușilor pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară a trecut, transmite BBC. Fostul stat sovietic şi actualul aliat al Kremlinului poate obține, acum, arme nucleare pentru prima dată de când şi-a câştigat independenţa în 1990.

Belarus a votat duminică pentru a-i da președintelui Alexander Lukașenko puteri și mai mari prin Constituție. Referendumul are ca rezultat și renunțarea la neutralitatea nucleară. 

Peste 65% dintre cetățeni au votat da, a anunțat Comisia Electorală a fostei republici sovietice. Prezența la vot a fost de peste 78%. Într-o declarație dată la o secție de votare, Lukașenko a spus că îi va cere lui Putin să dea înapoi Belarusului armele nucleare la care a renunțat după căderea Uniunii Sovietice. 

Potrivit preşedintelui Comisiei electorale centrale, Igor Karpenko, 10,07% dintre belarușii care s-au exprimat la referendum au votat împotrivă. Potrivit aceleiaşi surse, rata de participare a fost de 78,63%. Pentru a fi adoptate, amendamentele aveau nevoie să adune în favoarea lor peste 50% din voturi, referendumul fiind considerat validat dacă peste 50% dintre alegători au participat la el, scriu AFP și DPA, citate de Agerpres.

Belarus/ arme nucleare rusești
Belarus poate găzdui pe teritoriul său arme nucleare rusești

Belarus și-a modificat Constituția. Poate găzdui arme nucleare rusești

Printre schimbările propuse se numără o imunitate judiciară pe viaţă pentru foştii preşedinţi şi introducerea unei limite de două mandate pentru succesorii lui Lukaşenko. Deşi textul Constituţiei nu prevedea o astfel de limită înainte, ea se va aplica începând cu intrarea în funcţie a unui nou preşedinte, ceea ce i-ar permite lui Lukaşenko să rămână la putere până în 2035 dacă va fi reales în 2025.

De asemenea, în noua versiune a Constituţiei, dispare obligaţia ca Belarus să rămână „zonă nonnucleară”. Acest articol va fi înlocuit prin altul ce exclude „o agresiune militară de pe teritoriul” belarus.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cărui țară este invadată de joi de Rusia, le-a transmis locuitorilor Belarusului un mesaj în care i-a îndemnat să facă alegerea astfel încât țara să redevină „bună și sigură”: „Faceți alegerea corectă. Sunt sigur că aceasta este cea mai importantă alegere a poporului vostru”. Fără succes însă.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Studenții cer revizuirea măsurilor privind reducerile la transport: „Impactul bugetar este infim”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a lansat un apel către Guvern pentru abrogarea prevederilor OUG 156/2024, care restricționează aplicarea reducerii de...

Avatarurile lui Georgescu și fabricarea autorității: Profet, Expert, Erou

De la câștigarea primului tur de alegeri prezidențiale de către candidatul Călin Georgescu în decembrie 2024, multiple analize au încercat să explice succesul său...

Studenții cer revizuirea măsurilor privind reducerile la transport: „Impactul bugetar este infim”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a lansat un apel către Guvern pentru abrogarea prevederilor OUG 156/2024, care restricționează aplicarea reducerii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă