15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalCoronavirusul face ravagii în India: morții de Covid sunt arși în aer...

Coronavirusul face ravagii în India: morții de Covid sunt arși în aer liber

Al doilea val pandemic din India alunecă rapid către o criză devastatoare, cu spitale insuportabil de pline, cu rezerve de oxigen scăzute, cu oameni disperați care mor la coadă în timp ce așteaptă să fie văzuți de medici. În paralel, tot mai multe indiciii denotă faptul că, în realitate, numărul efectiv al morților este mult mai mare decât cel raportat oficial.

În ciuda acestui fapt cutremurător, experții sunt de părere că aceste cifre, oricât de uimitoare ar fi, reprezintă doar o fracțiune din acoperirea reală a răspândirii virusului, care a aruncat India în haos. Milioane de oameni refuză să iasă din case din teama de anu fi infectați iar rețelele de socializare sunt pline de imagini cu bolnavi lăsați să se lupte efectiv pentru aer, în timp ce așteaptă asistența medicală în incintele unor spitale rămase fără oxigen.

Faptul că în crematoriile din toată țara incinerările nu se opresc niciodată, dovedește un tipar extins de decese, al căror număr depășește cu mult cifrele oficiale. Politicienii și administratorii spitalelor ar putea să nu mai numere decesele sau să treacă cu vederea un număr extrem de mare de morți, spun analiștii, în timp ce comentează imaginile cu spațiile amenajate în aer liber în care indienii își ard decedații pe ruguri funerare improvizate.

„Este un masacru complet”, a spus Bhramar Mukherjee, un epidemiolog de la Universitatea din Michigan, care a urmărit îndeaproape situiația din India. „Din toate estimările pe care le-am făcut, credem că adevăratul număr de decese este de două până la de cinci ori mai mare decât cel raportat”.

La unul dintre marile crematorii din Ahmedabad, un oraș din statul vestic indian Gujarat, flăcările luminează 24 de ore pe zi, ca o uzină industrială care nu se oprește niciodată, muncitorii spunând că nu au văzut niciodată o astfel de linie de asamblare fără sfârșit a morții.

Sâmbătă, oficialii au raportat aproape 350.000 de noi infectări, iar decesele au continuat să crească, într-un spital din New Delhi medicii afirmând că 20 de pacienți dintr-o unitate de terapie intensivă au murit după scăderea presiunii de oxigen.

Cu câteva luni în urmă, India părea să se descurce remarcabil de bine cu pandemia. După ce a intrat în relaxare socială după blocajul inițial dur la începutul anului trecut, țara nu a înregistrat numărul înfricoșător de cazuri și de deceselor care a fost transmis de alte țări și, tocmai de aceea, oficialii și cetățenii obișnuiți au încetat să-și ia măsuri de precauție.

În același timp, campania de vaccinare din India stagnează: mai puțin de 10% dintre indieni au primit chiar o singură doză de vaccin, în ciuda faptului că India este cel mai mare producător mondial de vaccinuri. Necesitățile Indiei au deja efecte negative în întreaga lume, în special pentru țările mai sărace, către care țara trebuia să livreze lunar milioane de doze. În prezent, având în vedere criza internă în materie de imunizare, exporturile au fost în esență oprite.

Nu în ultimul rând medicii se arată îngrijorați de posibilitatea ca noul val pandemic să fie cel puțin parțial determinat de apariția unei variante de virus cunoscută sub numele de „dublu mutant”, B.1.617, acesta conținând mutații genetice găsite în alte două versiuni dificil de controlat ale coronavirusului. Una dintre mutații este prezentă în varianta extrem de contagioasă care a provocat criza din California la începutul acestui an. Cealaltă mutație este similară cu cea găsită în varianta sud-africană, și se crede că mărește rezistența virusului la vaccinuri.

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă