20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInternaționalConsiliul de Securitate al ONU se întrunește azi de urgență

Consiliul de Securitate al ONU se întrunește azi de urgență

„Alţi preşedinţi americani au făcut această promisiune în campanie, dar nu au onorat-o. Astăzi, eu onorez promisiunea”, a declarat Donald Trump.

„Consider că aceste decizii sunt în sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite şi în sensul continuării eforturilor de pace între Israel şi palestinieni. Oraşul Ierusalim este una dintre cele mai sensibile probleme. Reafirm angajamentul administraţiei mele pentru procesul de pace. Vom obţine pacea, pacea nu este niciodată imposibil de obţinut”, a subliniat președintele american, îndemnând liderii din Orientul Mijlociu să iniţieze eforturi active pentru pace.

Totodată, Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim.

 Germania nu susține decizia

 Consiliul de Securitate al ONU va avea azi o şedinţă de urgenţă, la cererea a opt state membre, pentru a discuta despre statutul Ierusalimului. Cele opt state care au cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate sunt Franţa, Bolivia, Egipt, Italia, Senegal, Suedia, Marea Britanie şi Uruguay.

Germania nu susţine decizia Administraţiei Trump de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, a declarat cancelarul german, Angela Merkel. Guvernul german nu susţine această decizie, pentru că „statutul Ierusalimului trebuie rezolvat în cadrul unei soluţii între cele două state”, a transmis purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat că anunţul preşedintelui SUA va duce la „o nouă escaladare a conflictului dintre israelieni şi palestinieni”, nicidecum la pace.

Rezoluția 2334 a Consiliului de Securitate al ONU adoptată la 23 decembrie 2016 stipulează că „nu se va recunoaște nicio modificare a statutului stabilit la 4 iunie 1967, inclusiv pentru Ierusalim, alta decât cele negociate între cele două părți”.

Imediat după discursul lui Donald Trump, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat: „Am declarat deschis că sunt împotriva oricăror măsuri unilaterale care ar putea afecta procesul de pace între israelieni și palestinieni”. În acest moment de mare îngrijorare, vreau ca totul să fie clar: nu există nicio alternativă la soluția două state. Nu există un Plan B. Voi face tot ce îmi stă în putere să îi aduc pe liderii israelieni și palestinieni la negocieri care să fie semnificative”, a subliniat Guterres. Decizia SUA contravine dreptului internațional și rezoluțiilor Consiliului de Securitate.

 Cehii au recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului

 Republica Cehia a urmat imediat declarația președintelui american în a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului. „Republica Cehia recunoaște, până se va semna pacea între Israel și Palestina, Ierusalimul drept capitală a Israelului în frontierele de demarcație din 1967”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe, ceea ce poate să însemne că nu ia în considerare Ierusalimul de Est, „demarcat” în zona palestiniană.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a apreciat declarația președintelui american ca fiind în folosul organizațiilor extremiste, care vor începe un nesfârșit război religios în regiune. Saeb Erekat, un veteran palestinian al negocierilor, consideră că „acesta este sfârșitul implicării SUA în procesul de pace”.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către omologul său american Donald Trump așază regiunea Orientului Mijlociu „într-un cerc de foc” și nesocotește decizia comunității internaționale, care a condamnat anexarea Ierusalimului de Est de către Israel. 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

60 de „supraviețuitoare” îl acuză pe fostul șef al Harrods, Al-Fayed, de abuz sexual: avocați.

Aproximativ 60 de femei au ieșit acum în față pentru a susține că au fost abuzate sexual de fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed...

Vine și recompensa după victoria cu RFS! Ce suma va câștiga FCSB în urma victoriei din Europa League

FCSB a învins RFS cu 4-1 în Europa League și ocupă locul 2 în clasament, având 3 puncte, la egalitate cu Ajax Amsterdam. Echipa FCSB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă