9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăInternaționalConflictul anglo-irlandez, din nou pe ecrane

Conflictul anglo-irlandez, din nou pe ecrane

Pentru că tot s-au sărbătorit zilele acestea Irlanda şi sfântul ei patron, în cinematografele din ţară a intrat în acest weekend un thriller irlandez, cu luptători IRA şi spioni MI5: „Dansatoarea din umbră“.

Shadow Dancer“ („Dansatoarea din umbră“) este un film inspirat din conflictul dintre serviciile de informaţii britanice (MI5) şi Armata Republicană Irlandeză (IRA) din anii ‘90.

Regia este semnată de James Marsh (câştigătorul Oscarului pentru „cel mai bun documentar” cu „Man on Wire“ în 2009). Scenariul este scris de Tom Bradby, fost jurnalist de televiziune, corespondent în Irlanda de Nord în perioada 1993-1996, autorul cărţii omonime publicate în 1998. În film îi veţi putea vedea pe actorii Clive Owen, Gillian Anderson (celebră din serialul „Dosarele X“) şi Andrea Riseborough (foto).

 Povestea

O membră activă a IRA (Andrea Riseborough) este arestată în timpul unui atentat cu bombă eşuat în metroul londonez. Femeia acceptă să devină informator al serviciului MI5 (reprezenta de Clive Owen şi Gillian Anderson), de dragul copilului său minor. Ea se întoarce în Belfast, la familia sa care este în întregime implicată în operaţiuni IRA, cu grad mai mic sau mai mare de violenţă.

Povestea se complică încă de la prima misiune. Femeia este presată de autorităţi să livreze informaţii despre operaţiunile IRA, iar “fraţii” din reţea o suspectează de trădare şi ea riscă moartea. În tabăra cealaltă, agentul care o racolează (Clive Owen) răspunde pentru viaţa ei, însă se trezeşte prins în jocurile de culise din MI5 care pot duce la sacrificarea sursei sale.

Regizorul

James Marsh a devenit cunoscut pentru filmul documentar „Man on Wire“ (2008), povestea echilibristului Philippe Petit, care în 1974 a traversat pe un cablu şi ajutat de o prăjină spaţiul dintre cele două turnuri zgârie-nori care formau World Trade Center. Demers considerat la vremea respectivă „the artistic crime of the century”.

„Man on Wire“ a câştigat în 2009 Oscarul pentru „cel mai bun film documentar”, plus alte 30 de premii la: BAFTA Film Awards 2009, British Independent Film Awards 2008, Irish Film and Television Awards 2009, Karlovy Vary International Film Festival 2008, Los Angeles Film Critics Association Awards 2008, New York Film Critics Circle Awards 2009, Sundance Film Festival 2008 (Audience Award şi Grand Jury Prize), Toronto Film Critics Association Awards 2009 etc.

Scenaristul

 Tom Bradby s-a născut în 1967, în Malta (aflată parţial încă sub influenţă britanică în perioada aceea). Tatăl său a fost ofiţer al Forţelor Navale Britanice. După o scurtă escală prin Gibraltar, tânărul Tom Bradby a ajuns în Marea Britanie, unde şi-a definitivat studiile la Universitatea din Edinburgh.

Între 1993 şi 1996 a devenit corespondentul ITV News în Irlanda de Nord de unde a scris articole despre procesul de pace anglo-irlandez, acordul de încetare a focului semnat de IRA şi vizita preşedintelui Bill Clinton în Irlanda de Nord. În urma evenimentelor la care a fost martor atunci, în 1998 a scris şi a publicat cartea “Shadow Dancer”, care, iată, a fost ecranizată în 2012 de James Marsh, a avut premiera la Sundance Film Festival şi a fost prezentată la ediţia a 62-a a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2012.

 Tom Bradby este cel care pe 16 noiembrie 2010 a realizat primul interviu oficial cu Prinţul William şi Catherine Middleton, imediat după anunţul de logodnă. Tom Bradby a fost solicitat în mod special pentru acest interviu de către cuplul princiar datorită prieteniei sale cu Prinţul William.   

Cele mai citite

Florin Prunea, reacție dură după Rangers – FCSB 4-0

FCSB a suferit joi seară prima înfrângere din Europa League, 0-4 cu Rangers. Aceasta a venit după ce roș-albaștrii reușiseră două victorii convingătoare în...

Creștere de 230% a traficului organic în mai puțin de un an – povestea unei colaborări de succes între Aronia Charlottenburg și Limitless Agency,...

Aronia Charlottenburg, brandul de Aronia nr. 1 în România, a primit în luna octombrie Premiul pentru Excelență în E-commerce la categoria ‘’Produse Organice, Naturale...

Poduri peste capul alegătorilor

Era de așteptat ca anul hiperelectoral 2024 să aducă cu el multe dintre nelipsitele dezvăluiri pe surse privind matrapazlâcurile electorale. Tendința e ca atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă