2.2 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăInternaționalComisia Europeană a aprobat planul de aplicare a Pactului privind migrația și...

Comisia Europeană a aprobat planul de aplicare a Pactului privind migrația și azilul

Planul comun al țărilor UE pentru punerea în aplicare a Pactului privind migrația și azilul a fost adoptat, la data de 12 iunie 2024, de Comisia Europeană.

Planul comun de punere în aplicare prevede un model pentru planurile naționale de punere în aplicare care trebuie adoptate de statele membre până la sfârșitul anului 2024.

Planul comun reunește activitățile juridice, tehnice și operaționale în 10 componente, pentru a concentra și a facilita eforturile practice de punere în aplicare. „Toate componentele sunt fundamental interdependente și trebuie puse în aplicare în paralel”, a precizat, într-un comunicat de presă, Comisia Europeană.

Toate componentele sunt fundamental interdependente și trebuie puse în aplicare în paralel

Una dintre cele zece componente se referă la „un nou sistem de management al migrației la frontierele externe ale UE”, inclusiv la aplicarea unor proceduri „rapide și eficiente” atât pentru acordarea dreptului la azil cât și pentru returnarea migranților ilegali.

După cum se știe, România are în responsabilitate un lung tronson din frontiera externă a UE – la granițele cu Serbia, cu Republica Moldova și cu Ucraina. În România, migranți ilegali intră mai ales prin Bulgaria (stat membru UE) sau prin Serbia. Marea Neagră reprezintă și ea o frontieră externă a UE, întrucât Rusia, Turcia și Georgia, care sunt state riverane Mării Negre, nu sunt membre ale UE.

Planul comun de punere în aplicare, aprobat de Comisia Europeană, va fi prezentat statelor membre ale UE în cadrul Consiliului Afaceri Interne (JAI). Apoi, planul comun aprobat de Comisia Europeană va servi drept bază pentru elaborarea planurilor naționale de punere în aplicare ale statelor membre. Aceste planuri naționale trebuie să fie prezentate de statele membre ale UE până în decembrie 2024.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Carlo Ancelotti este așteptat să părăsească Real Madrid la finalul sezonului

Carlo Ancelotti, legendarul antrenor italian, este așteptat să părăsească Real Madrid la finalul sezonului 2024/2025, conform unui raport al postului de radio spaniol Onda...

Armata ucraineană se confruntă cu o criză de personal pe front: măsuri de mobilizare

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că Ucraina suferă de o lipsă acută de efective de luptă. Într-un interviu acordat radioului ucrainean,...

Românii din străinătate se pot înregistra pentru a vota la alegerile prezidențiale din 2025

Începând de luni, 20 ianuarie 2025, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înregistra pentru a vota la alegerile prezidențiale din 2025...
Ultima oră
Pe aceeași temă