Planul comun al țărilor UE pentru punerea în aplicare a Pactului privind migrația și azilul a fost adoptat, la data de 12 iunie 2024, de Comisia Europeană.
Planul comun de punere în aplicare prevede un model pentru planurile naționale de punere în aplicare care trebuie adoptate de statele membre până la sfârșitul anului 2024.
Planul comun reunește activitățile juridice, tehnice și operaționale în 10 componente, pentru a concentra și a facilita eforturile practice de punere în aplicare. „Toate componentele sunt fundamental interdependente și trebuie puse în aplicare în paralel”, a precizat, într-un comunicat de presă, Comisia Europeană.
Toate componentele sunt fundamental interdependente și trebuie puse în aplicare în paralel
Una dintre cele zece componente se referă la „un nou sistem de management al migrației la frontierele externe ale UE”, inclusiv la aplicarea unor proceduri „rapide și eficiente” atât pentru acordarea dreptului la azil cât și pentru returnarea migranților ilegali.
După cum se știe, România are în responsabilitate un lung tronson din frontiera externă a UE – la granițele cu Serbia, cu Republica Moldova și cu Ucraina. În România, migranți ilegali intră mai ales prin Bulgaria (stat membru UE) sau prin Serbia. Marea Neagră reprezintă și ea o frontieră externă a UE, întrucât Rusia, Turcia și Georgia, care sunt state riverane Mării Negre, nu sunt membre ale UE.
Planul comun de punere în aplicare, aprobat de Comisia Europeană, va fi prezentat statelor membre ale UE în cadrul Consiliului Afaceri Interne (JAI). Apoi, planul comun aprobat de Comisia Europeană va servi drept bază pentru elaborarea planurilor naționale de punere în aplicare ale statelor membre. Aceste planuri naționale trebuie să fie prezentate de statele membre ale UE până în decembrie 2024.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!