9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăInternaționalComedia şi pastrama, vedete la Cetate

Comedia şi pastrama, vedete la Cetate

După cum a declarat Marian Ţuţui, selecţionerul părţii cinematografice a festivalului, ediţia din acest an scoate la rampă comedia balcanică, după ce în urmă cu un an se pusese pe tapet soluţia ”evadării din Balcani”. Semn că, după ce cetăţenii ţărilor balcanice nu au reuşit să-şi ia lumea în cap, au găsit cu cale să facă haz de necaz.

Chef-ul Mircea Dinescu a mărturisit că vedeta Divanului din acest an va fi pastrama, la care se va adăuga, desigur, în avanpremiera sezonului autumnal, mustul, căci strugurii s-au copt mai devreme anul acesta. Pastrama vafi făcută din capre nestresate, ba, dimpotrivă, din capre fericite, care dau iama în vinul de la Cetate, fiind folosite de stăpânul locului pe post de degustători profesionişti. ”Caprele de la Cetate nici nu se ating de vinul de alimentară, în schimb pe al meu îl apreciază. Aşa că m-am gândit să-i propun Ministrului Agriculturii să angajeze o capră la minister să se ocupe de viticultură.”

Special guest star: Kosovo

În cadrul festivalului vor fi proiectate 55 de filme: 6 comedii de lungmetraj şi 48 de scurtmetraje (comedii, documentare şi animaţie). La eveniment vor participa aproximativ 100 de invitaţi din 11 ţări: Slovenia, Croaţia, Kosovo, Serbia, Grecia, Macedonia, Bulgaria, Slovacia, Italia, Marea Britanie şi România. Invitatul special al ediţiei 2013 este regizorul sârb Slobodan Sijan.

Ca o noutate a acestui an, din selecţia Divan Film Festival fac parte şi două filme din Kosovo: două scurtmetraje premiate. Dintre scurtmetrajele care vor fi proiectate la Cetate, 5 filme au fost premiate la Cannes –”Tăcut” (2012, Turcia, regia Lokman Rezan Yeşilbaş), ”Moartea neaşteptată şi timpurie a colonelului K.K.” (1987, Iugoslavia, regia Miloš Radović), ”Căsătoria” (1985, Bulgaria, regia Slav Bakalov şi Rumen Petkov), ”Insula lătrăturilor” (2010, Franţa- Turcia, regia Serge Avedikian), ”În acvariu” (2013, regia Tudor Cristian Jurgiu), unul premiat la Berlinală – ”Rabbitland” (2013, Serbia, regia Ana Nedeljkovic şi Nikola Majdak), altul selecţionat Berlinală – „Când am fost băiat, eram fată” (2013, Serbia, regia Ivana Todorović), şi un film nominalizat la Oscar –” Oktapodi” (2007, Franţa, regia Julien Bocabeille, François- Xavier Chanioux, Olivier Delabarre, Thierry Marchand, Quentin Marmier şi Emud Mokhberi).

Ca şi la ediţiile precedente, Divan Film Festival va organiza şi o proiecţie pentru cei mici, unde copiii din Cetate vor fi invitaţi să vizioneze primul film de animaţie de lungmetraj realizat în România: ”Robinson Crusoe” (1974, România-Italia, regia Victor Antonescu şi Francesco Maurizio Guido).

Pentru a dovedi că la Cetate nu se umple timpul doar cu filme şi mâncare bună, începând cu anul 2012, Divan Film Festival, cu sprijinul Fundaţiei pentru poezie Mircea Dinescu, a deschis seria simpozioanelor internaţionale dedicate studiului filmului din Balcani. Lucrările acestui simpozion vor fi publicate ulterior, ca şi cele de anul trecut care se regăsesc acum în volumul ”Evadarea din Balcani”. La simpozionul din acest an, dedicat comediei balcanice, vor participa critici de film şi profesori universitari din mai multe ţări.

Pe lângă filme, Divan Film Festival are în programul de anul acesta trei concerte: Grigore Leşe şi Amir, Steaua de Mare şi tradiţionalul Mambo Siria şi o expoziţie de pictură a tânărului Andrei Gamarţ.

Cele mai citite

Gigi Becali a trecut peste înfrângerea cu Rangers și pregătește derby-ul cu Rapid

FCSB a suferit o înfrângere severă în Europa League, fiind învinsă cu 0-4 de Rangers în etapa a treia a competiției. Această partidă a...

Cardurile de masă au un impact semnificativ asupra economiei României, conform unui studiu ASE

Biletele de valoare continuă să joace un rol esențial în economia României, contribuind la creșterea veniturilor bugetului de stat și stimulând consumul, conform unui...

Horoscop 26 octombrie 2024. Capricornii sunt în centrul atenției

Horoscop 26 octombrie 2024. În acest weekend, influențele cosmice ne îndeamnă să ne reconectăm cu sinele nostru interior și să ne evaluăm relațiile cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă